– Kollisjonstester viser at bilbelte ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en oppbremsing eller sammenstøt vil kroppen bevege seg fremover mer enn hvis man ikke har jakke og dermed bilbelte tett inntil kroppen. Dette kan gi store utslag selv i moderat hastighet, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Fire av ti drepte brukte ikke bilbelte

Statens Vegvesen anslår at et bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med opptil 50 prosent for fører og forsetepassasjer. Likevel er det mange som faktisk ikke bruker bilbelte. Nær 4 av 10 drepte i bilulykker i 2016 brukte ikke bilbelte, viser tall fra Vegvesenet.

– Det holder ikke å bare bruke bilbelte, man må bruke det riktig og ha det stramt over hoftene og skulderen. Med slakk blir kroppen kastet fremover ved sammenstøt og da kan du få et trykk over magen på flere hundre kilo. Det kan gi store indre skader, sier han.

La ikke barn feste bilbeltet selv

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn. Testen ble utført i 50 km/t med ei dukke som tilsvarer en seksåring.

– Lærdommen fra denne testen er at en i hvert fall ikke må la små barn få lov å feste beltet alene, uten at en voksen sjekker at beltet sitter som det skal, tett inntil kroppen, sier Opedal.

Statens Vegvesen anslår at det trolig ville vært 30 til 40 færre drepte i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte i bil og buss, alltid.

108 trafikkdrepte i fjor

Lurer du på effekten av å bruke bilbelte, kan du tenke på følgende:

· Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

· Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

· Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Blir du tatt for manglende bruk av bilbelte i bil eller buss, kan du få et gebyr på 1500 kroner.

I 2018 omkom 108 mennesker i trafikken i Norge. 61 av disse omkom i personbil. Flest dødsulykker var det i Trøndelag, foran Telemark, Hordaland, Rogaland og Hedmark. Vegvesenets foreløpige tall viser at 83 menn og 25 kvinner omkom. Over halvparten av de omkomne var menn over 45 år.

I januar i år omkom sju personer i trafikken.