De rykende ferske tallene fra Finans Norge viser at utbetalingene økte med hele 23 prosent i fjor.

- Mange investerer enorme summer i sykkelen sin og det merker vi. Tyvene vet hva de skal se etter og har kontroll på hva det er enklest å selge videre, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

Ifølge Securmark sitt sykkelregister har 1 av 3 nordmenn blitt frastjålet sykkelen sin.

Enorme mørketall

I fjor endte erstatningene på 100.423.000 kroner for sykkeltyverier. 12.657 saker ble meldt til forsikringsselskapene.

- I snitt kostet hver erstatning nesten 8000 kroner, men her er mørketallene enorme. Tenk på alle de syklene der ute som ikke er forsikret, som vi aldri får høre om, sier Slettemoen.

Frende anslår at bare en av fire politianmelder sykkeltyveri og aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min mener så mange som 55.000 sykler stjeles årlig. Det betyr at en sykkel stjeles hvert 10. minutt.

Kan forsikringen hjelpe?

En stjålet tohjuling kan dekkes på innbo- eller reiseforsikringen.

- Likevel har mange en sykkel som ikke er så dyr at det utløser erstatning. Husk også at det ofte kan være begrenset erstatningssum eller andre vilkår som må være oppfylt på innbo eller reise, sier Slettemoen.

Derfor går ofte de med rådyre sykler for en verdigjenstandsforsikring. Den dekker gjerne skader og tyveri, hvor som helst.

Tyveritoppen nærmer seg

Stadig flere nordmenn sykler året rundt, men forsikringsselskapene ser en topp når været blir varmere i april og mai.

- Når våren kommer tar både barn og voksne fram syklene og gleder seg til å bruke den. Da er det fortvilende hvis den plutselig er borte en morgen, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

- Vi anbefaler alle å investere i en skikkelig sykkellås og aller helst parkere sykkelen innendørs, sier hun.

TIPS: Slik stopper du sykkeltyven

Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l. Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet. Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent). Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes. Ikke la sykkelen stå ute om natten. Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag. Ta meg deg setet og andre løse deler. Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser. Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås. Registrer sykkelen i Securmark sykkelregister

(Kilde: Frende Forsikring)