På et fellesmøte med fjellstyrene i Midtre-Gauldal og i Holtålen tirsdag kveld, ble det bestemt at årets jakt på rype og skogsfugl på statsallmenningene avlyses.

Dermed følger de to kommunene Statskogs vedtak om å frede disse artene i hele Sør-Norge denne høsten.

Tellinger viser svært dårlige tall for Trøndelag og sørover.

- Med et par små unntak, er det i år kun fra Nordland og nordover som etter våre analyser har høstbart rypeoverskudd, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Fremskyndet vedtak

Fjellstyrene i Holtålen skulle egentlig behandle dette spørsmålet 5. september, men da saken kom opp på fellesmøtet tirsdag, ble det snart klart at enigheten om å frede rype og skogsfugl, var bred.

– Vi var så samstemte at vi tok en ringerunde til de fjellstyremedlemmene i Ålen og Haltdalen som ikke deltok på møtet, sier fjelloppsyn i fjellstyrene i Holtålen, Helene Lillevold.

Røros gjør det samme

I Røros kommune har samarbeidsrådet for småvilt og fisk besluttet å gjøre det samme, og stenger all jakt på rype og skogsfugl på statsallmenningene den kommende sesongen.

Om du likevel vil skyte rype i høst, så finnes det alternativer. Her forsøker tidligere ordfører i Røros, Hans Vintervold seg i en jaktsimulator. Foto: Per Magne Moan

Hva med de private områdene?

Lillevold sier at disse står fritt til å avgjøre om de vil ha jakt eller ikke, men hun mener at sett ut fra forvaltning så bør man vurdere fredning også her.

Vedtaket om fredning kan få konsekvenser for drifta av fjellstyrekontorene.

– På hvilken måte vet vi ikke ennå. Vi må være nøkterne i året som kommer og eventuelt begynne å se på andre inntektsmuligheter, for det er nå en gang slik at inntekter på jakt og fiske, er ustabile inntekter, sier hun.

Hør intervju med Helene Lillevold: