- Vi syns det er synd, for det aller beste hadde vært om vi kunne opprettholdt en felles innføringsplan, sier Wenche Dehli, som er helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune.

- Vi har gjort vår vurdering, og har bestemt oss for å innføre og ta i bruk journalsystemet som planlagt.

Har gjort grundige vurderinger

Etter at styret ved St.Olavs hospital onsdag vedtok å utsette sin innføring til høsten har kommunen sammen med Helseplattformen utredet hva som må på plass for å starte opp alene. Etter fredagens møte har de landet på at det både er mulig og forsvarlig.

- Vi har vurdert hva som skal til av tilpasninger og tekniske endringer og risikoer, og har hatt en gjennomgang av det i hele dag. Nå har vi beslutta at det er mulig å starte opp 7. mai som planlagt, fortsetter Dehli.

Motiverte for oppstart

Alle sentrale risikoforhold vil følges daglig fram til oppstart. Helseplattformen AS og Trondheim kommune bekrefter at Helseplattformen-løsningen er klar for produksjonssetting.

- Risikovurderingene som er gjennomført trygger oss på at vi kan gjennomføre slik vi har ønsket, sier Dehli.

- Organisasjonen har planlagt for oppstart nå, og jeg opplever at vi har en motivert organisasjon som er klar til å ta i bruk Helseplattformen og som er glad for at oppstartsdato er endelig avklart.

Må ta konsekvensen

St. Olavs hospital mener journalsystemet ennå ikke er helt ferdig, og at de har fått for lite tid til opplæring av sine ansatte. De mener det dermed ikke er forsvarlig med tanke på pasientene å starte opp før sommeren. Regningen for å utsette oppstart til høsten, kan i verste fall ende på så mye som 500 millioner kroner.

- Er det riktig at St. Olavs skal ta den prisen det koster å utsette til høsten?

- De som tar en beslutning må også ta konsekvensen, mener Dehli.

- Vi som kommune ønsker å i bli størst mulig skadefri. Kostnadene skal kartlegges, så det er ikke sikkert det blir så mye som 500 millioner kroner.

- Bør ikke regninga gå til produktutvikler når produktet ikke er ferdig.

- Vi har vurdert dette annerledes og mener løsningen er ferdig, men dette får vi diskutere når vi har bedre oversikt. Situasjonen på St. Olavs er også mye knytta til driftskostnaden, sier Dehli.

Helt naturlig

Dehli er fornøyd med prosessen, og mener usikkerheten som er knytta til det nye journalsystemer er helt naturlig.

- Det er vanlig å stiller seg spørsmål når man tar i bruk løsninger man ikke kjenner. Helseplattformen krever en høy grad av samarbeid og enighet og det synes jeg vi har klart kjempegodt.

- Vi har jobba med dette i ti år nå, og vi hadde ikke drevet med dette om vi ikke mente at dette var den beste løsningen for Trondheim kommune.

Hør intervjuet med Wenche Dehli her: