- Han som brøyter veien ble litt forundra, for det var mer snø enn han hadde regna med. Han starta 8. mai og torsdag 20. mai kom han i mål, så det var en del snø, ja, forteller Bjørg Helene Skjerdingstad, som er leder i vegstyret for Riastvegen.

Kanskje kommer bjørnen

Riastvegen går fra Reitan stasjon i Ålen til Tya bru i Tydal. Mange mener dette er verdens fineste fjellovergang, og det er ingen tvil om at det er en idyllisk veistrekning gjennom flere setertrakter.

Her kan man se både melkekyr, kalver og sauer når de slippes ut på beitet, og reinflokker, rådyr, elg og kanskje til og med bjørn.

- Sauen er ikke sluppet ut på beite ennå, men bjørn kan det hende du får se, ja, sier Skjerdingstad.

Folk er utålmodige

Riastvegen er en grusvei, og det er ennå en del våte parti som følge av snøen.

- Men godværet gjør at snøen krymper unna og veien tørker, så den er fin å kjøre på. Vi var på befaring der torsdag kveld, så det går greit å åpne i dag, mener Skjerdingstad. - Hvorfor må dere brøyte? Kan dere ikke bare vente til naturen ordner opp selv? - Det hadde nok tatt veldig lang tid. Det var som sagt en del snø. Dessuten er folk utålmodige etter å komme seg opp på fjellet.

Det var mer snø enn forventet da brøytebilsjåfører startet jobben med å åpne Riastvegen 8. mai. Torsdag 20. mai var han i mål. Foto: Privat (arkiv) Foto: Privat (arkiv)

Kjør forsiktig

Riastvegen brukes mye av turister og hytteeiere, men det er også en del som foretrekker å kjøre denne veien om de skal fra Ålen til Stjørdal i stedet for Fylkesveg 705.

- Det er jo en brukbar vei, og det er enklere og kortere å kjøre over fjellet i stedet for å kjøre rundt, mener Skjerdingstad.

Det er bom på vegen, og her må de som ikke har veikort betale 80 kroner per tur. Samme som i fjor. Men selv om veien er fin og nybrøyta, må man ta det med ro, sier Skjerdingstad.

- Folk må generelt være forsiktige - ikke gi full gass. Det er mye dyreliv å se, så kjør forsiktig og nyt naturen, råder hun.