Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og Staten ble tirsdag kveld enige om ny reindriftsavtale for perioden fra 1. juli 2019 til 30. juni 2020. Reindriftsavtalen 2019/2020 har en økonomisk ramme på 136,1 millioner kroner. Dette er en økning på 13 millioner kroner sammenlignet med inneværende avtale.

- God avtale

– I år er det fremforhandlet en svært god reindriftsavtale. Den legger opp til at vi skal fortsette å styrke og utvikle reindriftsnæringen som en markedsrettet bærekraftig næring i årene fremover. De som har reindrift som hovedvirksomhet blir prioritert i årets reindriftsavtale, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Gjennom reindriftsavtalen videreføres de direkte tilskuddsordningene som legger til rette for en forutsigbarhet og stabilitet i næringa. I tillegg opprettes en tilskuddsordning for kvinnelige siidaandelsledere. Avtalen prioriterer også støtteordninger for å etablere tilleggsnæringer. Midler til Utviklingsprogrammet blir videreført, og lærings- og omsorgsbaserte tjenester i reindriften blir en permanent ordning. Økt inntjening gjennom tilleggsnæringer er viktig for å ivareta og utvikle den familiebaserte reindriften.

Styrker velferdsordningene

Reindriftsavtalen 2019/2020 styrker også velferdsordningene. Satsene for tidligpensjon økes betydelig. Det blir også etablert et eget pilotprosjekt som skal styrke helse, miljø og sikkerhetsarbeidet i reindriften. Distriktstilskuddet økes med 10.000 kroner.

– Økningen av satsene til tidligpensjon vil bidra til raskere generasjonsoverganger. Dette er et viktig strukturtiltak. I tillegg er en satsing på helse, miljø og sikkerhetsarbeid et viktig område som bidrar til å redusere ulykker i næringen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.