Vaino Rensberg er for mange kjent fra Norge Rundt, Norge i Dag og nyhetene på NRK Sápmi.

Sist sommer fikk hun et tilbud hun ikke klarte å takke nei til, og denne vinteren har hun jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Sametinget.

Det betyr også at hun også har flyttet kontorsted fra Trevarefabrikken i Ol-Kanelesaveien på Røros, til Karasjok.

– Det var vel på tide å prøve noe nytt da, og så er jeg ikke ferdig med å jobbe i det samiske miljøet. Og så har jeg jo fått en veldig veldig fin jobb i Sametinget, sier hun.

Mye likt

Hun trekker fram likhetene mellom Røros og Karasjok, som begge har lange vintre med forholdsvis likt klima og mye snø. Men i motsetning til Røros, så har Karasjok hatt lengre perioder med minusgrader langt nede på trettitallet også denne vinteren.

RØROSINGER I SAMETINGET: Vaino Rensberg og direktør for Sametinget, Rune Sverre Fjellheim. Også sistnevnte har familiebånd til Røros.

Fantastiske lokaler

Tirsdag tok hun imot Nea Radio i det fantastiske bygget som huser Sametinget.

Hun innrømmer at mørketida har vært uvant og at hun savner Røros på enkelte områder.

– Det er klart man savner familie og venner, sier hun. Like så fotballaget til Brekken IL, men hun føler seg sikker på at damelaget klarer seg fint uten henne den kommende sesongen.

Reineier

Som reineier savner hun også det miljøet, men har satt bort driften av flokken til familiemedlemmer - i alle fall for en stund.

Nylig var hun i reisefølget til Sametingspresident Aili Keskitalo da hun besøkte Røros. Slik sett fikk hun seg en etterlengtet tur hjem.

Neste gang hun vender nesen hjemover, blir til påske.

Hør intervju med Vaino her: