Samisk helse- og sosialfaglig nettverksseminar er den viktigste møteplassen for samiske helsearbeidere på sørsamisk område. Seminaret er også en viktig arena for kunnskapsformidling og -utveksling og for nettverksbygging.

- Vi har i år totalt 86 deltakere, ikke bare fra sørsamisk område, men fra hele Saepmie, forteller Toini Elisabeth Bergstrøm i Aajege. Samisk helse- og sosialfaglig nettverk for sørsamisk område arrangeres i Stjørdal torsdag 24. og fredag 25. januar.

Samisk helse

Tema for begge dagene av seminaret er «Hva er samisk helse?» som følges opp med ulike foredrag om helsefaglige tiltak og prosjekter knyttet til det Saepmie og det sørsamiske området.

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen åpner seminaret med innlegget «Hva er samisk helse? – Sametingets perspektiv». Snefrid Møllersen følger opp med å presentere sin artikkel om «Helserelaterte leve- og arbeidsforhold for reindriftssamisk befolkning i sørsamisk område», Anette Langås Larsen skal snakke om «Helbredelse og helsevesen, ja takk begge deler», Soile Hämäläinen har tittelen «Joikens mulige helsefordeler» og Lena Kråik snakker om «Samer och vård i livets slutt» og «Akutsjukvård i extrem glesbygd (AXG) - Førsta hjälpen i vägløst land».

Hovedmål

Seminarets hovedmål er å bidra til tilrettelagte helse- og sosialtjenester for samer i sørsamisk område. Delmål er å videreutvikle og videreføre samisk kompetansenettverk i sørsamisk område, dele erfaringer og kunnskap om samisk kultur i yrkesutøving og gi deltagerne en faglig utvikling.

Fagansvarlig for det helse-og sosialfaglige nettverksseminaret er Anne Lajla Westerfjell Kalstad, Paul Bendik Jåma, Anna Cicilie, Hanne Magga sammen med Toini Bergstrøm fra Aajege.