- Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS) skal gå foran i å finne de gode løsningene for at jordbruket i Norge skal komme ut av den situasjonen vi er i idag. Dagens jordbrukspolitikk bringer oss i feil retning: Vi får færre bønder og mindre matjord i drift. Import av mat og fôr-råvarer øker. Norge gror igjen. Det er behov for å skape en ny og bedre jordbrukspolitikk, var et av hovedbudskapene i lederens tale til landsmøtet.

- Jordbrukspolitikken skal stimulere til økt bruk av jord og bedre agronomi og til økt bruk av tilgjengelige beitearealer. NBS skal utvikle en jordbrukspolitikk der man har kontroll med produksjonsmåte og produksjonsmengde. Jordbrukspolitikkens virkemidler må stemme overens med målene; høyest mulig selvforsyning, matmangfold og mat med god kvalitet - og et jordbrukslandskap som opererer i samspill med tilliggende næringsliv, sier Furuberg.

- For lavt inntektsnivå

Et flertall i Næringskomiteen uttalte ved behandling av Jordbruksmeldingen: «Inntektsnivået i jordbruket varierer betydelig mellom bruk, men er gjennomgående lavt» - Hva vil dere politikere gjøre for å rette opp denne skjevheten, var et av Furubergs spørsmål til politikerne på landsmøtet.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil prioritere å jevne ut inntektene mellom ulike bruksstørrelser, produksjoner og landsdeler. Økning av råvarepris og budsjettmidler vil være helt sentralt for å oppnå dette.

Under jordbruksforhandlingene i 2014 ble mange tak og intervaller i budsjettvirkemidlene fjernet. Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil arbeide for at budsjettmidlene i sterkere grad skal brukes til inntektsutjevning. For å nå dette målet må jordbruket både ha kronemessige like tillegg som andre grupper, samt tillegg som reduserer inntektsgapet. Økte priser alene bidrar ikke til å minske inntektsforskjellene mellom mindre og større bruk, tvert imot vil et ensidig fokus på økte priser øke forskjellene i favør av de store. Derimot gir prisøkninger muligheter for omprioritering av budsjettmidler som kan målrettes til intern utjevning og andre politiske målsettinger, sa Furuberg i talen sin til landsmøtet.

Furubergs klare melding når det gjelder rovvilt var: -Vi kommer fortsatt til å kjempe for beiteretten og beitebruk og for fortsatt miljøvennlig matproduksjon. Vi gir oss ikke!