Kristoffer Apall

Kari Sørbø

Rita Kleven

Strømmen er råbillig. Agurkdyrker Johan Morten Vold fra Frosta i Trøndelag bor på den rette siden av grensa.

– Forskjellen i strømpris er ikke rettferdig og helt ubegripelig, sier han.

I juni har gjennomsnittprisen på strøm vært 17 ganger billigere nord for Dovre enn i Sør-Norge.

Denne uka betalte tomatdyrker Håvard Skavland i Stavanger hele 3 kroner per kilowattime for strømmen. Den siste tida har strømmen kostet bare mellom 1 og 3 øre i Trøndelag.

Forskjellen i strømpris har aldri før vært så stor som nå. Til vinteren blir det enda verre, spår flere kraftanalytikere.

Strømprisen sist vinter var ingenting mot det som kommer til vinteren i Sør–Norge, spår analytikere. Foto: RITA KLEVEN / NRK

Spår knalltøff vinter

– Utsiktene er at vinteren blir knalltøff. Vi har ikke vært i nærheten noen gang før av det som kommer, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Prisen i sommer er langt høyere enn det vi hadde i vinter. Når forbruket øker, så forventer vi høyere priser enn nå, sier han.

Han spår en snittpris på mellom 2,50 kroner og 3 kroner i Sør–Norge til vinteren.

– Det er næringsdrivende som vil få en utfordring her og vinteren kan bli tung, sier han.

Flere sier opp ansatte

– Noe må skje. Nå har det vært seks dyre måneder. Vi har ikke peiling på hva som skjer de seks neste månedene, men folk vet det blir ekstremt dyrt, sier tomatprodusent Håvard Skavland i Stavanger.

Bekymringen deles av Norsk Gartnerforbund som allerede ser konsekvenser av strømpriser i sommer, som er høyere enn de var i vinter.

Flere gartneri gjør nå tiltak.

– De høye prisene på strøm gjør at flere gartneri har tatt tunge beslutninger om å redusere sin produksjon. Enkelte har sagt opp eller permittert ansatte. Det er veldig alvorlig, sier generalsekretær Katrine Røed Meberg

Meberg frykter konkurser i næringa.

Haster

Til tross for strømstøtte til veksthus og jordbruk så er strømprisen tre ganger høyere enn normalt.

– Det hjelper en del, men fortsatt er strømprisen ekstremt høy. Det er også kun en midlertidig ordning fram til neste vår. Vi vet ikke hva som skjer da. Det gir norsk grøntproduksjon lite forutsigbarhet og store utfordringer, sier hun.

Nå krever Norsk Gartnerforbund strakstiltak. Tomatprodusent Håvard Skavland har ventet lenge på tiltak.

Uholdbart

– Nå til vinteren må vi holde oss fast hvis ikke politikerne tar drastiske grep. Jeg mener det bør bli en makspris på strøm i hele landet, og den bør bli på 80 øre per kilowattime, sier Skavland. Ved Skavland gartneri fikk de 6 millioner i strømregning i fjor, nå kan regninga tredobles til 15 millioner.

De trenger ikke bekymre seg i Trøndelag. På Frostagrønt har de lav fastpris på strøm. Likevel mener agurkdyrker Johan Morten Vold at det er uholdbart å ha så store prisforskjeller som nå.

– Det er katastrofalt. Alle sammen i Trøndelag og resten av landet føler med næringsdrivende i den situasjonen som er nå. Det bør være lik strømpris og like konkurransevilkår om du bor i Oslo eller Trøndelag.

Billigstrøm her på Frosta på grunn av svært mye vann i magasinene. Men nettet er for trangt til at kraften kan flyte til Sør–Norge og gi billigere strøm også der. Foto: RITA KLEVEN / NRK

Får ikke kraften sørover

I Trøndelag er strømmen billig. Det er stort overskudd av kraft og mye vann i magasinene.

De store forskjellene i strømpris kunne vært unngått hvis mer av kraften hadde blitt sendt til Sør–Norge. Det er ikke mulig, fordi nettet er for trangt og lite utbygd mellom nord og sør.

– Nord for Dovre har vi mye kraft, men vi får ikke kraften sørover. Derfor blir det rimelig i Midt-Norge og nordover, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold.

– Hvis man hadde vært litt mer framsynt kunne man sett denne situasjonen for en god del år siden. Men samtidig er det nå en ekstraordinær situasjon med høye gasspriser i Europa og veldig tørt på Østlandet, sier Gjersvold.

Han regner med fortsatt lave priser i Midt–Norge og høye strømpriser på Østlandet.

Statnett lover bedring

Snart skal strømmen flyte noe bedre mellom nord og sør.

– I løpet av neste år tar Statnett i bruk en ny markedsløsning som gjør at vi kan utnytte dagens nett bedre. Da vil vi kunne overføre mer strøm der det i dag er begrensninger, sier Martha Hagerup Nilson, kommunikasjonssjef i Statnett.

Bedring vil det også bli når ei ny kraftlinje står ferdig over Sognefjorden, men det er først i 2025.