Å være båteier er ofte en helårsjobb. Nå som frosten er kommet til de fleste deler av landet, er det viktig å passe ekstra på båten sin, og gjøre de nødvendige forberedelsene til neste sesong.

- Hver vår får Tryg Forsikring inn saker fra kunder om skader på båter som kunne vært unngått ved å gjøre noen enkle forberedelser. Spesielt frostsprengte motorer er en klassiker blant de mest uerfarne båteierne. Slike saker kan fort bli veldig kostbare for båteieren, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Han understreker at erfarne båteiere ofte har kontroll på vinterlagringen av båt, men det er de uerfarne forsikringsselskapet vil hjelpe, forteller forsikringsmannen. Han har følgende gode råd:

- Gjør rent kjølesystemet med ferskvann, og hell på litt frostvæske om motoren skal stå med vann i gjennom hele vinteren, da unngår man frostsprengning.  Jeg anbefaler også å ta service nå og bytte motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus, da slipper du ventetid på service til våren, sier Steen.

For båter som skal på land anbefales det at båten vaskes med ferskvann så raskt som mulig. Ikke utsett dette til våren, da blir jobben mye hardere. Bruker man et effektivt vaskemiddel og svamp blir båten som ny. Når man først er i gang kan

man like godt ta en runde med voks og bunnstoff, da sparer du tid på vårparten.

Bruk støtter tilpasset båten og ta ut bunnpluggen En feil som fort kan bli kostbar er ved opplag på lande er feil bruk av støtter.

- Sørg for at opplagsmateriell er tilpasset båtens vekt og konstruksjon. Støttene må monteres skikkelig slik at båten står støtt på fast grunn gjennom vinteren, og tåler å stå i en storm uten å velte overende». Her stiller også forsikringsselskapene krav til båteierne, så det er vel verdt å sjekke to ganger før båten støttes opp, forteller pressekontakt Arvid Steen fra Tryg Forsikring.

- Selv om det kanskje høres litt rat ut kan også båter få kostbare vannskader. Det samle seg en del vann i båten i løpet av vinteren, men dette unngår man lett ved å ta ut bunnpluggen slik at vannet kan renne ut. Husk å sette pluggen inn igjen før båten sjøsettes, sier Steen.

Her er Trygs Forsikrings råd til klargjøring og vinteropplag:

Rengjør båten med ferskvann.

Gjør rent kjølesystemet med ferskvann. Bruke litt frostvæske til å konservere motorer som står med vann i gjennom hele vinteren.

Bytte motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus.

Vedlikeholdslad batteriet slik at det ikke er ødelagt til våren.

Fjern løs elektronikk og andre gjenstander som tyver kan ta fra båten.

Tøm båten for redningsvester og puter så unngår du mugg å jordslag.

Kontroller båt / motor for skader.

Står båten under presenning anbefales det å ta bort kalesjen så unngår man at kondens renner ned i båten.

Husk å demontere bunnplugg ved opplag ute, slik at evnentuelt vann som kommer inn kan renne ut.

Ved opplag på land er det viktig at båten støttes skikkelig opp med bruk av riktige støtter slik at den ikke kan blåse overende.