– Det siste året har Røros fått 51 nye bedrifter, men samtidig har vi mistet 50 arbeidsplasser. Her må vi stille oss spørsmålet hva kommunen kan bidra med for at vi skal snu en negativ trend. Det er viktig at Røros kommune nå legger til rette for god næringsutvikling dersom vi skal løse de utfordringer kommunen står overfor. Det sier daglig leder i Rørosregionen Næringshage, Sigrid Jansen.

Jansen er engasjert som prosessleder i arbeidet med den reviderte Næringsplanen som skal ut på høring i sommer.

Gode innspill for vekst og framtidstro

Torsdag var næringsliv og politikere samlet for å sette fokus på viktige spørsmål rundt temaet.

Det overordnede målet for kommunen er å øke folketallet. Under møtet fikk næringsliv og politikere komme med innspill til hva kommunen bør gjøre for å legge til rette for en god næringsutvikling i kommunen.

Under samlinga ble møtedeltakerne inndelt i ulike grupper med hvert sitt ansvarsfelt, og det kom fram mange gode ideer som den kommunale komiteen nå skal arbeide videre med.

Jobbe videre med det Røros er god på

I Røros kommune er det kun tre bedrifter som har mer enn 100 ansatte. Hele 150 bedrifter har under fem ansatte. I takt med at befolkningen blir eldre, sliter kommunen med nedgang i folketallet.

– De siste ti åra har vi hatt fødselsunderskudd, sier Sigrid Jansen, som likevel er optimistisk og har tro på at trenden kan snu.

Viktige satsingsområder

Under møtet, der næringsliv og politikere var samlet, kom det fram mange ting som deltakerne kunne tenke seg en endring på som at det kommer en produksjonslinje til Røros VG skole, at kommunen får verktøy til å jobbe raskt inn mot reguleringsplaner slik at saker som kommer til behandling ikke blir liggende lenge på pulten til saksbehandler, et mer variert boligtilbud for fastboende, bo-bilparkering, at bruken av navnet Røros ikke misbrukes og at man bygger videre på den industri som allerede er til stede for å nevne noe.

Sviktende folketall er en stor utfordring for Røros kommune framover. Foto: Marit Manfredsdotter