Rundt 300 000 norske jegere får i forkant av at jaktåret starter 1. april et brev fra staten om betaling av jegeravgiften. Alle som skal drive med jakt, lisensfelling eller fangst må ha betalt denne avgiften. Pengene går inn i viltfondet og brukes til å styrke den lokale viltforvaltningen.

Tungvindt

Fram til nå har dette vært en papirtung prosess hvor de rundt 300 000 aktive jegerne som står i Jegerregisteret mottar brev og giro på papir. Når avgiften er betalt, må jegerne med dagens ordning dokumentere dette på jegeravgiftskortet i papir som skal være med ut på jakt. Alt du trenger på Min jegerside Fra og med i år kan alle som vil, benytte de digitale løsningene på Min jegerside hos Jegerregisteret og få jegeravgiftskortet på telefonen. Avgiften kan betales med Visa, MasterCard eller Vipps. De omtrent 50 000 jegerne som allerede bruker e-faktura får i år all kommunikasjon digitalt via Altinn og Min jegerside.

Min jegerside

Fra Min jegerside på Jegerregisteret finner du fra i år jegeravgiftskortet, samt dokumentasjon på registrering som lisensjeger og autorisasjon som jegerprøveinstruktør hvis det er aktuelt. Dokumentasjonen kan lett lagres på telefonen ved å ta et bilde/skjermdump. Jeger. Alle som skal drive med jakt, lisensfelling eller fangst må ha betalt jegeravgift. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Delt ansvar for høstbare viltressurser

Forvaltningen av høstbare viltressurser er fra 17. januar 2018 delt mellom Klima- og miljødepartementet (KLD) og Landbruks- og matdepartementet (LMD). LMDs ansvar omfatter nærmere bestemte oppgaver etter viltloven og fjelloven samt budsjettmidler knyttet til høstbare viltressurser, herunder jeger- og fellingsavgifter og gebyrer. Ansvaret omfatter også forvaltningen etter viltloven av fremmede viltarter som miljømyndighetene har definert som høstbare.

KLD har fortsatt ansvaret for den overordnede forvaltningen av økosystemene samt oppgaver og ansvar knyttet til ikke-høstbare viltarter, og gaupe. Det samme gjelder fredet rovvilt og andre fredede arter. KLD avgjør om en art kan høstes, hvor den kan høstes, samt tidsrammer for høsting. KLD har ansvaret for alle tiltak med hjemmel i naturmangfoldloven knyttet til bekjemping og begrensning av fremmede viltarter, herunder om det skal åpnes for jakt på slike arter eller uttak/felling utover ordinær jakt- og fangstutøvelse.

(KLD)