- Tidligere i vår uttrykte vi vår bekymring for alvorlige ulykker på elsparkesykkel i sommer. Dessverre viste dette seg å stemme. Resultatet er nå at flere land strammer inn reglene, sier Forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes.

Kanskje du er en av de som pleier å bruke elsparkesykkel i Norge? Eller kanskje du vil prøve det for første gang i utlandet? Uansett kan det være farligere å bruke elsparkesykkel i utladet.

- Trafikkbildet kan være helt annerledes enn i Norge. I mange storbyer i Europa er kjørestilen mer aggressiv enn her hjemme og det er større folkemengder i gatene. I tillegg er det andre regler for trafikken. Som kjørende på elsparkesykkel bør du derfor være ekstra oppmerksom.

Setnes sier også at du alltid bør bruke hjelm. På ferieturen har du sikkert ikke hjelm like lett tilgjengelig som hjemme. I tillegg bør du vite at du har forsikring som dekker deg dersom et uhell skulle skje.

Nulltoleranse for alkohol

God mat og drikke er en viktig del av kvalitetstiden på ferie. Mange av oss nyter alkohol når vi er på tur. Er du påvirket av alkohol bør du aldri kjøre elsparkesykkel.

- Selv med lav promille utgjør du en stor risiko i trafikken. Med 0,2 til 0,5 i promille er risikoen for skade dobbelt så høy. I kombinasjon med et trafikkbilde du ikke skjenner så godt kan dette være svært farlig, sier Setnes.

Øyvind Setnes (Tryg forsikring) på elsparkesykkel. Foto: Tryg forsikring

Stor fart og lav lyd

Elsparkesyklene har god akselerasjon. I tillegg gjør den elektriske motoren den svært stillegående. Dette kan gjøre risikoen for uhell enda større.

- Husk at fotgjengere gjerne kan gå flere sammen i bredden, spesielt i sentrum av byene. De gående, ikke minst barn, er ubevisste om at det kan komme noen i høyere fart fra siden eller bakfra. Dessuten hører de gjerne ikke den elektriske motoren. Har du da høy fart og lite kontroll kan det fort oppstå ulykker med personskader, sier Hans Olav Hellesøe, leder av Ulykkesanalysegruppen i Statens Vegvesen.

Tips til bruk av elsparkesykkel i utlandet:

Vær oppmerksom på at trafikkbildet kan være svært annerledes Vis hensyn til fotgjengere som ikke hører deg, spesielt barn Alltid bruk hjelm Aldri kjør i alkoholpåvirket tilstand Sjekk om du har forsikring som dekker uhell