Ved et kommunestyremøte tidligere i vinter ble arbeidsgiverpolitikk vedtatt i Stjørdal. Nå, drøyt et halvt år senere er den første versjonen av handlingsplanen heltidskultur i Stjørdal kommune tatt opp til orientering og vedtatt ved et enstemmig kommunestyre. Siden den gang har et politisk utvalg jobbet grundig med utarbeidelsen av den viktige handlingsplanen som skal hjelpe kommunen å bli kvitt ufrivillig deltidsarbeid og sikre gode arbeidsforhold.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

- Vi som er politiske representanter er meg, Renate Bjørshol og Marit Evjen Hernes. Vi kom inn i utvalget for et halvt års tid siden og har fått jobbet sammen med administrativt ansatte i Stjørdal kommune for å legge føringer for hvordan dette skal bli fremover, for å sikre at vi får flest mulig heltidsstillinger for de som jobber i Stjørdal kommune, forteller Eli Arnstad.

- Det har vært et konkret og engasjert arbeid, hvor folk har bidratt veldig godt. Etter hvert skal vi jobbe med måltall, slik at vi har noe å strekke oss etter i årene som kommer. Slik at vi får økt andelen med heltidsstillinger i Stjørdal kommune, legger hun til.

Store ambisjoner

Det å bli kvitt ufrivillige deltidsstillinger å satse på en 100% heltidskultur har flere positive sider ved seg, blant annet vil det føre til at kommunen vil kunne yte gode tjenester til innbyggerne.

- Målet må selvfølgelig være å bli kvitt ufrivillig deltidsstillinger i Stjørdal kommune, men vi har nok større ambisjoner enn som så den her gangen. Det har vokst sammen med en erkjennelse om at heltidskultur er et virkemiddel for å få en god kvalitet i tjenestene våre. Et eksempel er hjemmeboende i helsetjenesten, hvor det blir en større forutsigbarhet i hvem som kommer og yter tjenester hjemme hos dem, forklarer Renate Bjørshol.

Det viktigste er vilje

Selv om det å satse på en 100% heltidskultur kan by på utfordringer, er det likevel viktig å sette det som et bestemt mål. Samtidig er Arnstad og Bjørshol klare på at selv om heltid skal være en rettighet, er deltid også en mulighet. Noen har nemlig ikke kapasitet til å jobbe en heltidsstilling og da er det viktig å ta hensyn.

- Vi har sett det fra andre kommuner. Målet er å få en 100% heltidskultur, men det er noen ganger vanskeligheter, det kan for eksempel være ekspertstillinger som bare krever en brøkstilling. Men det viktige er vilje og at man har satt et mål om og ønsker mest mulig heltid. For hvis man ikke gjør det vil man bli stående fast i en situasjon der det er så mange deltidsstillinger, at de som virkelig ønsker seg heltidsstillinger ikke får det, opplyser Arnstad.

- Vi vet også at ikke alle har anledning til å jobbe 100% stilling, vi vet at det er flere som av helsemessige årsaker ikke er i stand til å jobbe mer enn en deltidsstilling. Da er det viktig at vi som arbeidsgiver tar et samfunnsansvar og sørger for at de får utnyttet restarbeidsevnen sin og får en god tilknytning til arbeidslivet de også, fortsetter Bjørshol.