Vi sitter her på morgenkvisten 8. november, med jubileumsskriftet «SELBU IL 100 ÅR»; og med litt dårlig samvittighet. Dette burde vi ha skrevet tidligere. Jubileet fant nemlig sted for et par uker siden; i slutten av oktober. Vår nabo og idrettslagets overlegent største kjendis, Grete Ingeborg Nykkelmo har nettopp levert det nydelige heftet på trappa.

Vi har bodd i Oslo i snart 40 år og blitt vant til store idrettslag; Heming, Kjelsås, Lyn, Rustad, Njård…. Fins det noen større? Ja! Selbu IL!

La oss begynne med bygda, uten idrettslaget. Hvem husker ikke Reidar Morset, NRKs pasjonerte leder av morgengymnastikken fra 1949-1982. Og mange tilårskomne vil også huske hans arbeid under krigen; bror hans ble skutt av folk fra Rinnanbanden, og far hans ble henretta på Kristiansten festning.

Og hvem har ikke et forhold til selbuvotten og de andre husflidstradisjonene fra bygda?

Men det er naturligvis ikke her Narve Rognebakke, redaktør av jubileumstidsskriftet, begynner. Han begynner med å fortelle om hvordan bygdas to største idrettslag, Mebonden IL og Idrettslaget Innbygda ble enig om å slå seg sammen til Selbu IL i 1974. Og at stiftelsesåret for det nye laget skulle være stiftelsesåret for det eldste av de to, Mebonden IL, som ble en realitet i 1921.

Men det hadde blitt arrangert skirenn i bygdene langs Neavassdraget lenge før det. Allerede i 1894 leser vi om et «lengdeskirenn» mellom Selbu og Tydal.

Mebonden IL fikk bygd hoppbakken Haugakollen i 1933. Jubileumsheftet bringer et bilde som viser at bakken hadde et godt rennomme blant norske elitehoppere. Og Wirkola, Sørensen, Engan og Selbekk var på 60 og 70-tallet ingen «hvemsomhelster» i hoppbakken. Bygdas egen storhopper var utvilsomt Hans Olav Sørensen. Hans Olav har 1 sølv og 2 bronsemedaljer i NM.

En hvemsomhelst var heller ikke Kristen Kvello i langrennsløypa. Han var flere ganger norgesmester i langrenn, og etter den aktive karrieren ble han innsatt som norsk rikstrener, en jobb han skjøttet meget vel. De færreste vet at han også var vararepresentant på Stortinget i 1965-69.Og så er han far til Berit Aunli.

Selbu IL har også fostret gode kastere. Sleggekasteren Peder Nordbye nådde kanskje lengst. Han ble norgesmester. I norgesklasse var også sprinteren Nils Petter Gulseth som vant 2 gull, 2 sølv og en bronse på 100 meter. Men Nils Petter løp for Ranheim IL.

Kvinnelige idrettsutøvere i Selbu IL fikk også erfare at det var forskjell på kvinnfolk og karer i «gamle dager». Vi siterer håndballavdelingens første formann «…...noen ble til og med kommandert loddrett hjem av forloveden, som absolutt ikke ville finne seg i at spillerne løp halvnakne rundt på idrettsplassen og utsatte seg (og ham) for all denne sladderen om osv…».

Selbu er i midt-Norge kjent for å vite hva dugnad er; dugnad i praksis. Derfor er også idrettsarrangementene i Selbu IL’s regi en fornøyelse å være tilstede ved. I 1974 var bygda vert for ski-NM. I 1980 arrangerte Selbu IL NM i maraton. Ved begge anledninger stilte flere hundre frivillige opp. Det er mange i ei bygd med knappe 4000 innbyggere. Og det skal kompetanse til for å administrere slike store arrangementer. I 2018 mottok Bjørn Jarle Hofsmo prisen «Årets Ildsjel».

Jubileumsberetningen bruker også mye plass på det tradisjonelle Rensfjellrennet mellom Støren og Selbu. Her bærer flere av løperne etternavnet Siraas. Beretningen viser bildet av Haldor P. Siraas under 1936-utgaven av rennet. Siraas-kara var av den ekstremt seige sorten. Vi skal bruke noen linjer på en av dem, Per Magne Siraas, både fordi vi mener at han er prototypen på en «Selbu-kar», og fordi vi personlig husker ham godt fra konkurranser både på vegen og i skogen fra 60- og 70-tallet. Per Magne var også en dreven gitarist og medlem av bygdas første popband, «The Rythmic». Senere ble han forgrunnsfigur i «Tømmerdalens». Bandet brukte ved noen anledninger sjølveste Gjermund Eggen som vokalist. I 1971 ble han den første selbygg som deltok i Vasaloppet. Og selvfølgelig har han flere klasseseire i Birken, og et utall gode plasseringer i mosjonskonkurranser både innom- og utomlands. Og han var ikke bare mosjonist; under ski-NM på Røros i 1977 tok Per Magne og han to kompiser Jardar Sandstad og Ole Warmdal bronse i NM-stafetten.

I tillegg er Siraas kjent som en systematiker av rang. Ikke en eneste treningstime unngår å bli bokført. Pr i dag skal hans samlede treningsdistanse visstnok tilsvare 4 ganger jorda rundt ved ekvator. I ettertid har vi fått høre at han noen år arbeidet som fjelloppsynsmann i Selbu. Om jeg hadde visst det hadde jeg kanskje ikke satt garnet hårfint over på Selbu-sida i grensevatnet mellom vår to kommuner den lørdagskvelden?

Siraas motstykke på «dråk»-sida (dråk betyr jente i bygdene i Midt-Norge) må være Grete Ingeborg Nykkelmo. Grete Ingeborg er uten tvil den meste kjente idrettsutøveren i bygda. Hvem kan slå:

Langrenn

- VM gull 20 km Seefeld 1985, sølv i stafett, og bronse på 5km og 10 km

- To verdenscupseire

- NM gull og kongepokal på 20 km Steinkjer 1987

Skiskyting

- VM gull 7,5 km 1991

- Stafettsølv 1990, 1991

- 3 individuelle NM gull i skiskyting, ett NM gull stafett

Diverse

- NM gull terrengløp 1980

- Egebergs ærespris 1991

- Olavstatuetten 1985

- Æresmedlem Selbu IL

Vi legger til for egen regning; ei ekte sælbu-dråk!!!!!!!

Jubileumsskriftet dokumenterer også lagidretten grundig. Sidene er fulle av navn og bilder. Vi faller for reportasjen på side 42. Her kan vi lese om den kvelden da Selbu filleristet sjølveste Bekkelaget. Kampen endte 34-25. Den halvgale bohemspilleren Anja Andersen og den bortskjemte bergenseren Cecilie Leganger var fra seg av fortvilelse, og treneren, Frode Kyvåg så ut som et kjempelavtrykk.

Avisa Selbyggen skrev at bygdas innbyggere ikke var «åtsnakkanj» (tilsnakkendes) i ukene etter kampen. Snakk med en bodøværing så kan vedkommende kanskje beskrive følelsen.

Selbu IL kan også dokumentere innovasjon. Selbu IL Padling kom til verden på slutten av 2020. Kommunen er full av bekker og elver, og Selbusjøen er «second to none».

Og så har selbyggene enda et ess i ermet (hvis ikke tre). Peder Einar Slind, far til Slind-jentene Astrid, Kari og Silje bosatt på Oppdal men er vaskekte selbygg. Forleden feira han forresten 50-årsjubileet som konfirmant sammen med eks-sambygdinger.

Og så var det Odd Fuglem, landets beste langdistanseløper på 60-tallet. Han konkurrerte ikke for Selbu IL, men for Selbustrand IL. Vi drister oss likevel til å inkludere ham her. Han har et «hestlass» med NM-medaljer, deriblant gull på 5000, 10000 og 8 km terrengløp.

Hører det også med i skrytesammenhengen å nevne at konsernet AF-gruppen også ble grunnlagt av en selbygg; Per Aftreth? Og at min beste lærer på barneskolen het Sigurd Aftreth og hadde vokst opp på samme treet, i grenda Vikvarvet i Selbu.