Dugnadsgjengen på over 20 personer som stilte opp på Strandryddedagen 5. juni, gjorde en kjempeinnsats. Etter å ha ryddet søppel langs Hitterelva, turstier, grøfter og i sentrum, konkluderte vi med følgende: Vi fant mye tyggis, snus og sneiper, og hundebæsj med og uten plastpose - til og med opphengt i et tre. Også industrisøppel fra Øverhagaen hadde blitt med noen vindkast oppover Småsetran. Det er et stort behov for søppelkasser ved turstrekninger som langs Hitterelva og i Småsetran, rundt Slegghaugan og utenfor kirka, der ingen rydder etter "sigarett-hangouts".

Har vi blitt kloke av skade, nå som vi ser at etterlatenskapene våre har gitt så stygge konsekvenser som flytende søppeløyer på havet og mikroplast i alle levende organismer?

Vi kan plukke snus og plukke sneiper, men vi må også plukke en høne med forsøplerne.

Omkring gjenvinnings-containerne på Småsetran og Røros-tweeden ligger det alltid søppel som folk enten har slurvet bort eller som tyter ut av overfylte containere. Når åpningene på dunker og containere frister med søppel, kommer fuglene og vinden og flytter det til åkrene, grøftene og vassdragene. Det har hendt at jeg har spurt renovatører om de kan melde videre om stadig fulle containere, men da får jeg beskjed om å henvende meg til kommunen, ettersom tømmefrekvensen bestemmes der. Ikke noe samarbeid der altså. Hadde det ikke vært bedre om samme virksomhet hadde ansvar for all renovasjon?

I renovasjonsforskriften for Røros kommune § 6 står det: "Kommunen skal tilrettelegge og sørge for at abonnentene til enhver tid har et effektivt og hygienisk tilbud for å få levert sitt forbruksavfall."

Oslo har i over et tiår hatt forbud mot forsøpling, bøtene er vanligvis på 500-1000 kroner. Italia bøtlegger sneipekastere med 300 euro. I 2013 innførte Gran Canaria et strengt regelverk med bøter på 750-3000 euro. Og på London-tur har vel alle sett forbudsskiltene på bussen merket med "£50 fine"?

Verdensarvstedet Røros er vel verdt et forbud og bøter mot forsøpling?

De grønnes mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Vi gjør alt vi kan for å gjenopprette balansen i naturen, senest med forslag om en nasjonal nærnaturlov, og landsmøte-resolusjonene "Norge som internasjonalt foregangsland i kampen mot plastforurensning" og "Bevaring av natur" (rewilding).

MDG Røros foreslår at politivedtektene for Røros kommune endres til å tillate bøtelegging av forsøpling, og at kommunen utplasserer søppelkasser ved turområder som kan benyttes til både søppel og hundeposer.

Hundeposer er et helt avisinnlegg for seg, men kort fortalt brytes "nedbrytbare poser" ned til mikroplast, "komposterbare poser" krever 60 grader for å brytes ned og "bio-plastposer" inneholder gjerne en blanding av bio-plast og fossilplast. Så ikke la deg lure av "same shit, new wrapping"!

Hanne Feragen Miljøpartiet de grønne Røros