Arvid Bårdstu

Vi har nettopp lagt bak oss 8. mai med mange gode ord om dem som var med på å vinne krigen, og ikke minst hva det var de ofret livet og helsa si for, og som vi i dag er så takknemlige for. Nå står 17. mai for døra. Budskapet er akkurat det samme; vernet om frihet og demokrati.

Noen og enhver skvatt vel til i godstolen da bildet av protesterende amerikanere ikledd uniformslignende klær og tungt bevæpnet med automatvåpen marsjerte ved bygningen til delstatsregjeringen i Wisconsin. De opptrådte truende for å underbygge kravet sitt om å lette på koronatiltakene de lovlig valgte politikerne hadde vedtatt.

Omtrent samtidig går det et brev undertegnet 46 sinte gubber i Holtålen til kommunen med visse krav og et «Hvis ikke, så..!!!» Et halvt år etter at 1316 innbyggere i kommunen valgte nytt kommunestyre, er det altså 46 som vil bestemme mer enn alle andre. Nå skal det være sagt at en betingelse for et levende demokrati, er at folk engasjerer seg. Det skjer veldig tydelig når det er valg eller i form av underskriftslister og demonstrasjonstog. Men det finnes absolutt ingen god unnskyldning for å true med represalier mot kommunestyrevedtak.

Når 46 grunneiere i en kommune med flere hundre grunneiere vil ha et bestemt resultat (riktignok i en sak som ikke eksisterer/står på noe sakskart, men lell..), kan det jo tenkes at det finnes 47 grunneiere som kan kreve det stikk motsatte. Hva da? Vi kan ikke holde på slik.

Kommunestyret skal ta mange hensyn i vurderingen av en sak. De skal vurdere fordeler og ulemper, plusser og minuser. Og de skal stå til ansvar for de som har valgt dem, alle 1316. 46 grunneiere står ikke til ansvar overfor noen andre enn seg sjøl. (Det er mulig noen må stå standrett for kjerring, unger og barnebarn, men det blir en annen skål).

Kommunestyret har ingen enkel jobb å gjøre uansett kommune, men i Holtålen er det i særdeleshet krevende med en kommuneøkonomi der kostnader og inntekter ikke henger i hop, og folketallet stuper. Trusler gjør ikke akkurat jobben enklere. Det verste er at det er totalt udemokratisk.

Det mener jeg det er verdt å tenke over før flagget heises 17. mai og vi kan gratulere hverandre med dagen.

Arvid Bårdstu