Vi går nå inn i en periode som tradisjonelt er svært viktig for reiselivsrelatert næring i kommunen vår. Når jeg sier reiselivsrelatert næring mener jeg hoteller, restauranter, butikker, barer, kafeer og alle andre som i en eller annen form selger varer og tjenester til tilreisende.

Og de er det mange av.

Svært mange familier i hele regionen vår er avhengig av arbeidsplassene dette gir. I år blir ikke julebordsesongen og julehandelen den samme som før. Jeg hører også flere eksperter spå at netthandelen kommer til å nå nye høyder.

Det er vanskelig å si noe om fremtiden i annerledesåret 2020, men ut ifra det vi vet her og nå ser det ut til at vi er på vei ned i en bølgedal for deler av næringslivet igjen.

Med de siste ukers utvikling i smittespredning og endinger i reiseråd ser vi igjen at de reiselivsrelaterte virksomhetene får det tøft. Det er de som driver med reiselivsrelatert virksomhet som har blitt rammet hardest av nedstemning og restriksjoner tidligere, og etter en god sommersesong frykter jeg nå at en ny runde med permitteringer kan være like rundt hjørnet.

Vi er så heldige som bor i et land som har muskler til å rulle ut de støtteordningene og tiltakspakkene vi har sett til nå. Men så er det også slik at noen av de funker bedre enn andre. Vi ser også at de statlige kompensasjonsordningene ikke klarer å fange opp alt av inntektsbortfall, og i bransjer som allerede er preget av marginal fortjeneste kan selv et lite inntektsbortfall bety røde tall.

Det betyr at arbeidsplasser i vår region står i reell fare for å forsvinne og familier kan miste sin inntekt.

Som enkeltmennesker kan vi faktisk gjøre noe med dette, gjennom å være ekstra bevisst hvordan vi bruker pengene våre for en stund. Nå er det tid for julehandel, og i 2019 estimerte SSB at hver enkelt nordmann i snitt brukte omtrent 10 700 på julen (mat, gaver og alt inkludert). Det er helt vilt mye penger!

Dersom hver og en av oss bestreber oss ekstra på å bruke disse pengene lokalt i år, vil det bety enormt mye for flere som har et tungt år bak seg, og kanskje en enda tyngre vinter foran seg.

I helga skal vi så smått starte med julegavehandelen i min familie, og jeg skal ta med min kone på restaurant! Både fordi hun fortjener det, men også fordi jeg gjerne vil ha restauranter å besøke og butikker å handle i også i 2021. Kanskje vi til og med skal koste på oss ei hotellovernatting i egen kommune i løpet av vinteren også?

Isak V Busch, ordfører i Røros kommune