Støtte til EL og ITs medlemmer ved Røros E-verk

Det pågår en rettferdig streik i kommunale og fylkeskommunale kraftverk. De ansatte streiker ikke for høyere lønn, men for å få beholde hviledagene etter en lang arbeidsøkt.

God beredskap i energiverkene er avgjørende for samfunnet. Det er denne beredskapen som sørger for at det blir lys i stua igjen når strømmen går. Selvfølgelig må denne jobben gjøres av uthvilte og opplagte arbeidere.

Montørene rykker ut når stormen herjer, når snøen ligger tung, når biler har kjørt i lyktestolper og når hus står i brann. De leter etter og reparerer feil på elektriske anlegg som kan ha skader som gjør jobben både farlig og belastende.

Nå vil arbeidsgiverorganisasjonen KS Bedrift redusere avspaseringsordningen for beredskapsvakter i energisektoren fra tre til to dager. Etter sju døgn med 24-timersvakt ønsker de ansatte å beholde tre hviledager. Dette har ansatte i private energiselskaper hatt i tariffavtalen lenge. Montørene fortjener tilstrekkelig hvile for å samle krefter til en ny syvdagersøkt.

Fram til 2015 har arbeidsmiljøloven sikret de nødvendige hviledagene. Høyre/Frp-regjeringa foretok en såkalt «oppmyking» av arbeidsmiljøloven, slik at den nå bare sikrer to hviledager. KS Bedrift ønsker å ligge på lovens minstestandard. Derfor må hviledagene inn i tariffavtalen.

o EL og ITs medlemmer vokter strømnettet hver dag, døgnet rundt, hele året.

o Nå vil arbeidsgiverne kutte i hviletiden etter vakt.

o Konsekvensene kan bli alvorlige.

LO på Røros og Holtålen