Morten Harper

Skoleungdom som demonstrerer for tiltak mot klimakrisen er en stor inspirasjon, og nylig viste en meningsmåling at folk i Trøndelag ønsker en mer radikal klimapolitikk. SV har denne politikken, og vi vil stille konkrete krav etter valget. Vi vil ha en politikk som faktisk kutter utslipp, og som er sosialt rettferdig. De med mye penger skal ikke kunne kjøpe seg fri fra miljøtiltak.

Klimakrise og tap av naturmangfold krever lokal handling. Stjørdal SV vil innføre et klimabudsjett som setter forpliktende utslippsmål for kommunen. Vi må budsjettere med klimautslipp som vi budsjetterer med penger, og i alle saker må vi vurdere hvordan klimaet påvirkes. Det er rettferdighet overfor kommende generasjoner.

Miljøtiltak som virker Så må vi iverksette konkrete tiltak. Vi skal installere solceller på rådhustaket og utnytte solenergien på flest mulig skoler, barnehager og andre kommunale bygg. Vi vil erstatte fossile maskiner i kommunen med nullutslippskjøretøy. Nye kommunale bygg skal være plusshus, det vil si at de leverer mer energi enn de selv forbruker. Vi skal satse på bedre lokalbuss, med gratis buss til barn og unge i Stjørdal, og få fortgang i utbygging av sykkelveier, slik at flere går, sykler og reiser kollektivt.

SV vil utvikle Stjørdal med respekt for de viktige naturverdiene vi har. Langøra og det gamle elveleiet skal bevares som naturområde. Vi vil styrke tiltakene for artsmangfold i kommunen, med en handlingsplan for insektene som har så stor betydning både for natur og matproduksjon. Og begrense kantslåtten langs veiene, som mange er oppgitt over.

Klimakrisen fører til store endringer i vær og nedbørsmønstre, og vi ser tegnene allerede. Derfor må vi få bedre oversikt over konsekvenser for drikkevann, håndtering av overvann, flom, ras og havnivåstigning. Noen steder kan grunnforholdene være ekstra sårbare for ekstremnedbør, og økt kartlegging av fare for ras må prioriteres.

Ordføreren øker ulikhetene Framtidssamfunnet må bygges slik at alle inkluderes. Miljøavgifter kan koste dyrt for de som har lav inntekt, og vi trenger en velferdspolitikk som utjevner forskjellene. Derfor er det en sammenheng mellom klimatiltak og barnetrygd.

Ulikheten i Stjørdal øker. Lønnsforskjellen mellom «toppen» og de fleste ansatte i Stjørdal kommune er stor og økende. Ordfører Ivar Vigdenes har en årlig godtgjørelse på kr 1 013 000. I februar 2015 var beløpet kr 916 800. Siden den gang har altså ordførerlønna økt med nærmere 100 000 kr. Dette står i skarp kontrast til de vanlig ansatte i kommunen: En fagarbeider med 10 års ansiennitet tjener 420 000. En ufaglært har startlønn på 301 500. Siden 2015 har en ufaglært hatt kr 26 800 i lønnsøkning, og for fagarbeideren med 10 års ansiennitet er økningen kr 38 100. Inntektsforskjellen mellom ordføreren og vanlig ansatte i kommunen har altså økt kraftig. Dette er en situasjon og utvikling jeg ikke ønsker.

Miljø skal telle mest og de som har minst skal komme først Mange barn i Stjørdal vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. I 2013 gjaldt det 344 barn (7 %). Nå er det 411 barn (8,5%). Det høye antallet og økningen bekymrer meg.

SV har hele tiden kjempet for høyere barnetrygd for alle, og at de som tjener minst skal betale mindre skatt. Da må vi også få en slutt på at Stjørdal avkorter sosialhjelpen mot barnetrygden. Dagens kuttsystem betyr at barnetrygden ikke kommer fram til de ungene som trenger den mest.

Det er på tide at miljø teller mest – og at vi setter de som har minst først. Så får de som har mye, bidra litt mer. Godt valg.

Morten Harper Førstekandidat Stjørdal SV