Morten Harper

Vi bør ta godt vare på de naturområdene vi har ved Trondheimsfjorden.

Store utbyggingsplaner truer nå natur, friluftsområder og kulturhistorie i strandsonen både i sør og nord av Stjørdal. Ved Billedholmen vil Nye Veier bygge firefelts E6 i 110 km/t, og har foreslått en massiv utfylling i våtmarksområdet mellom Hellstranda og Billedholmen. Det er et uholdbart naturinngrep i utløpet av Stjørdalselva.

I nordenden av kommunens kyststripe har Næringsforeningen i Trondheimsregionen og NHO lansert planer om å sprenge deler av Saltøya for å lage industriområde. Man skulle tro det var en aprilspøk, men de utbyggingsivrige aktørene har fremført forslaget på rammeste alvor.

Stjørdal er godt utstyrt fra naturens side med en betydelig strandsone, men mye av den har blitt bygd ned eller stykket opp av rullebane for flyplassen, veier, fyllinger, havner og andre utbygginger.

Det er viktig både for naturlivet og bokvaliteten i Stjørdal at vi ikke bygger ned enda mer av strandsonen. Ikke minst den siste tiden har vi kjent på kroppen hvor viktig det er å ha romslige og tilgjengelige utfartsplasser. For eksempel har det vært svært stor ferdsel ved Hellstranda og Billedholmen.

Nye Veiers motorveiplaner er i strid med all erklært miljø- og klimapolitikk. Området mellom Billedholmen og Hellstranda er et brakkvannsdelta, der ferskvann møter saltvann, som er svært viktig for blant annet sjøørreten. Flere faginstanser og naturorganisasjoner advarer sterkt mot ødeleggende konsekvenser for fugl og fisk.

Billedholmen er en populær fiskeplass. Det har historiske røtter. Navnet kommer fra urgermanske «bollir», det vil si en kuleformet bolle for å ha mat i, og i gamle dager var det godt med fisk ved Billedholmen.

Når planen er å plassere den nye tunnelen mye lenger vestover, det vil si nærmere Billedholmen, blir motorveien mer dominerende i landskapet og det blir mer støy i området. Økt fartsgrense betyr også mye mer støy på Hellstranda. I stedet for en ødeleggende veiutbygging, burde kommunen kreve støyskjerming mellom dagens E6 og gangveien fra Hellstranda ut til Billedholmen, og arbeide for en opprusting av denne gangveien.

Saltøya i Langstein er den største øya i Stjørdal. Vi vet at området er mye brukt til kajakkpadling, og Barnas Turlag har «skattejakt på Saltøya». Med sin intakte strandsone har Saltøya verdi for både hekkende og næringsøkende fugl. Sprenging av øya og utfyllinger vil fullstendig endre landskapet i Fættenfjorden, og blant annet redusere verdien av den tilrettelagte Håmmårsbukta som friluftsområde.

Det gamle gårdsbruket på Saltøya har gårdsnummer 1 i Stjørdal. Det har også vært drevet med saltkoking her, og øya har blant annet vært feriekoloni for barn med tuberkulose. Med andre ord er det svært mye kulturhistorie å hente på Saltøya.

Utbyggingene er forsøkt begrunnet med arbeidsplasser og økonomisk vekst. Hvor mange nye arbeidsplasser dette faktisk vil utgjøre for Stjørdal, er svært tvilsomt. Men dette handler om noe mer enn den klassiske konflikten mellom vekst og vern. Jeg vil si at å ødelegge natur og kulturhistorie – ved Billedholmen og på Saltøya – det gjør oss til et virkelig fattig folk.

Morten Harper

Kommunestyrerepresentant Stjørdal SV