Leserinnlegg av Silje Karine Muotka, sametingsråd med ansvar for næring.

En langvarig hete og tørke har skapt store utfordringer for beitenæringene i store deler av landet. Mange bønder sliter med tilgang og produksjon av nok fôr til dyrene sine og det er forståelig at man blir dypt frustrert og bekymret når en slik krise inntreffer uten at regjeringen og statsråden i sterk nok grad bidrar med løsninger på beitekrisa.

Det er imidlertid svært bekymringsfullt når debatten om beiteforhold mellom ulike beitenæringer kulminerer i en trussel om å skyte reinsdyr som beiter på innmark. I NRK Trøndelag sin nyhetssak 4. august i år sier enkelte gårdbrukere i Stugudal i Tydal at det er en langvarig betent konflikt mellom reindrifta og landbruksnæringa da rein beiter på jordene til bøndene, og at de nå har vurdert å skyte rein på innmark for å tydeliggjøre sin misnøye. La meg slå det fast med det samme: dét er en uakseptabel trussel, uansett hva bakgrunnen for disse vurderingene måtte stå i. Ordfører Ole Bjarne Østby (Sp) sier til NRK Trøndelag at han «som ordfører må ta vare på landbruksnæringen». Jeg forstår det slik at det ansvaret også omfatter reindrifta, da landbruksnæringen er en samlebetegnelse for flere ulike næringsformer hvor jordbruk, skogsbruk, primærnæringer og flere andre former for næringsutøvelse inngår.

Det jeg synes er oppsiktsvekkende er at ordføreren med ansvar for både jordbruk og reindrift i sin kommune, ikke er så tydelig når det gjelder det ulovlige og dyrevelferdsmessige aspektet i å ta til ordet for å skyte annen manns dyr på denne måten. Denne formen for selvtekt vil med stor sannsynlighet vil føre til at konfliktene i området eskalerer.

For meg er det en tragedie å lese at næringsutøvere i jordbruket og dyreeiere i det hele tatt kan vurdere en slik form for fremgangsmåte. Jeg spør meg hvilken reaksjon som ville ha oppstått hvis utfordringer med buskap på avveie ville vært søkt løst med at man oppfordrer til å "skyte kyr eller sau" i offentligheten. Det er innlysende at slike utspill ikke bidrar til å bedre saken. Ordføreren er ellers inne på gode tanker når han peker på gjerdeløsninger for innmark med muligheter for å søke tilskudd fra det offentlige. Erfaringsmessig er tett og langvarig dialog mellom de ulike næringene den beste løsningen på sikt. Det innebærer at arenaer for dialog mellom næringsutøverne i beitenæringene burde prioriteres høyt fra kommunene og fylkesmannen som fagmyndighet for både jordbruk og reindrift.

Ordfører Ole Bjarne Østby sier til NRK at de har organisert flere møter mellom reindriftsnæringen og bøndene uten at de har kommet til noen løsninger ennå. Det er et tankekors at reindriftsnæringen i samme sak ikke kjenner til at det skal ha vært organisert slike møter. Kanskje dette kan være en ny anledning for ordføreren å invitere reineiere og bønder til en åpen dialog? Reindriftsretten i denne delen av det sørsamiske området har dessverre vært utsatt for store prøvelser og vi har en lang historikk med brukskonflikter. Mange saker har vært håndtert i rettssystemet helt siden 1800-tallet der den samiske part først på 2000-tallet har begynt å vinne fram.

Tydalen er en del av det sørsamiske området der man har levd med slike konflikter over mange generasjoner. Vi vet at slike ting kan skape etterdønninger, som kan merkes i lang tid. Det gir oss et komplisert og sårbart utgangspunkt for en god dialog og en arena for kommunikasjon.

Men kanskje nettopp derfor er det spesielt viktig og nødvendig å skape og sikre disse gode arenaene der man kan komme sammen å diskutere hvordan man best unngår slike problemstillinger. I fellesskap kan man komme til gode ordninger som alle kan leve med, for det er uomtvistelig sant: det drives også med reindrift i dette området og det vil det fortsatt gjøre i fremtiden.

Jeg mener at det er i dette lyset vi må håndtere denne saken og ikke gjennom trusler om selvtekt ved å skyte dyr.