Arbeiderpartiet

Et stort flertall av helsefagarbeidere jobber fortsatt deltid og ofte på flere helseinstitusjoner samtidig, viser en ny undersøkelse utført for Fagforbundet, skriver Arbeiderpartiet i et debattinnlegg.

Dette får Trøndelag Arbeiderparti og AUF i Trøndelag til å slå alarm. Rapporten viser at syv av ti helsefagarbeidere jobber deltid og hver fjerde ansatt jobber flere steder for å få en inntekt å leve av. Kjerkol og Græsli varsler nå at kampen mot ufrivillig deltid blir en av hovedprioriteringene til Arbeiderpartiet dersom de kommer i regjering i høst.

– Tallene viser at likestillingen i Norge og Trøndelag ikke er i mål. Kommunene setter seg mål og lager prosjekter, men har for få midler til å gjennomføre dem. Det går for tregt, og vi akter å ta kampen for å rette opp i skjevheten, sier Kjerkol.

Rapporten fra Fagforbundet peker på at en stor andel deltidsarbeidere i helsesektoren, kombinert med at en av fire i sektoren også jobber i andre virksomheter for å skaffe seg en inntekt å leve av, gikk utover beredskapen.

– Vi mangler helsepersonell, det er ekstra tydelig nå i pandemien. Det lokker få nye sykepleiere eller helsefagarbeidere at vi tilbyr stillinger på 20-30% etter endt utdanning. Hovedregelen skal være at alle som ønsker det skal få en heltidsstilling. Dette er en av de store likestillingskampene vi skulle ha løst for lenge siden, og viser hvorfor det fortsatt er viktig å markere kvinnedagen, sier Græsli.

Kjerkol, som er Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson har jobbet med temaet i stortinget tidligere.

– Vi har foreslått tiltak, for eksempel et forpliktende heltids-samarbeid i stortinget tidligere, men vi har ikke fått gjennomslag. Når vi kommer til regjeringskontorene blir dette noe av det viktigste vi skal få på plass. Dette både for den enkelte i helsesektoren, men også for beredskapen i samfunnet og viktigheten av et sterkt helsetilbud i hele landet.

Også i Trøndelag

Tall for Trøndelag fra 2019 viser at flest kvinner jobber deltid. Mens 19,6% av mennene jobber deltid, så er det samme tallet for kvinner hele 43,7%. Dette betyr at kvinner utgjør 67,5% av de som jobber deltid i Trøndelag.

– Det er ikke tilfeldig at ufrivillig deltid er mye mer utbredt i kvinnedominerte yrker, dette er strukturer som henger igjen fra forrige årtusen. Ingen hadde akseptert slike tall blant i mannsdominerte yrker, og det er ingen grunn til at vi skal akseptere det i helsesektoren, sier Græsli.

Flere kommuner i Trøndelag har tatt tak i utfordringen, dette har gjort at det også er stor forskjell på de trønderske kommunene, der Trondheim er best i klassen med en andel kvinner i deltid er på 37,1%.

– Det er gode eksempler på heltidsprosjekter i flere Trønderske kommuner som Trondheim og Malvik. Men vi vet at dette er et problem i hele Norge, og da må vi forvente at vi har en regjering som kommer seg på banen. Det har ihvertfall vi planer om å gjøre dersom vi får flertall, avslutter Kjerkol.