-Vi er meget godt fornøyde med det rekordsterke årsresultatet. Vi har god drift, samtidig som at vi i fjor fikk et år med høy avkastning på finanskapitalen, sier Torbjørn Skei, administrerende direktør i Coop Midt-Norge.

-I tillegg til at vi har et årsresultat før skatt på 360,5 millioner kroner, har vi også utbetalt et rekordstort kjøpeutbytte på 199 millioner kroner til medlemmene våre, sier Skei.

Vokser videre

Coop Midt-Norge sin omsetning ble 6,5 milliarder kroner i 2019, en økning på 5,4% eller 330 millioner kroner fra 2018.

– Vi opplever at stadig flere samvirkelag ser fordelene det gir både for medlemmer, ansatte, butikkene og lokalsamfunnet å være del av en større og mer slagkraftig enhet. I 2019 kom Coop Frosta og Coop Kolvereid inn i vårt samvirkelag, og fra 1. mars 2020 fusjonerte vi med Coop Helgeland. Med dette har vi 143 butikker i 27 kommuner, fra Rana i nord til Røros i sør, sier Skei.

Fokus på nye butikker

Trøndelag er det fylket i landet der Coop har høyest markedsandel innenfor dagligvare med 46,5%, og Nordland følger tett bak med 44,7%. Til tross for dette er fokuset på etablering av nye butikker.

– Selv om vi har en sterk markedsposisjon, er det fortsatt rom for vekst. Dette gjelder både innenfor dagligvarer og byggevarehus. Vi har planer om åpne en rekke nye dagligvarebutikker, de aller fleste innenfor Extra-konseptet. Extra ble vekstvinneren i dagligvarebransjen i fjor, og vi ser at kundene gjerne vil ha denne kombinasjonen av lave priser og stort utvalg, sier Torbjørn Skei.

- Innenfor byggevarer til privatmarkedet er Obs Bygg vekstvinneren. Vi åpner en ny Obs Bygg på 6000 kvadratmeter i Stjørdal 12. mars, og til neste år på Leangen i Trondheim, sier Skei.

Finansielle muskler

Samvirkelaget med hovedkontor på Lade i Trondheim har en egenkapital på 3,8 milliarder kroner, som ble styrket med 303 millioner kroner i 2019.

-Vi har finansielle muskler til å vokse videre, være aktive i priskonkurransen og gi våre medlemmer nye butikker i årene som kommer, sier Torbjørn Skei.

Betalte ut 199 millioner til medlemmene

Når det blir omsetningsrekord, øker kjøpeutbyttet til medlemmene. Medeierne i Coop Midt-Norge fikk utbetalt 199 millioner kroner i kjøpeutbytte og medlemsfordeler for 2019, en økning på 10 millioner kroner sammenlignet med 2018. Etter at Coop Helgeland kom inn fra mars 2020, teller samvirkelaget 240.046 medlemmer og eiere.

-Coop er den norske dagligvarekjeden som er annerledes. Vi tror på deling med våre 240.000 medlemmer her i Midt-Norge. Og alle kan bli med. Det er derfor ekstra hyggelig å jobbe i Coop når overskuddet deles og medeierne får sitt kjøpeutbytte utbetalt. Medlemmene er våre beste kunder, og hver og en har bidratt til at vi i år igjen kan betale ut et rekordstort kjøpeutbytte, sier Skei.