Kjære alle sammen.

Gratulerer med dagen.

1 Mai er den internasjonale arbeiderdagen. Dagen da vi skal feire oss selv og markere alle kamper som vi arbeidere har vunnet. Selv om vi har vunnet mange kamper ligger mange foran oss

1 mai er en tradisjon og en festdag som har røtter helt tilbake i 1889. Da møttes den internasjonale arbeiderkongressen i Paris for å stifte den annen internasjonale. Etter forslag fra fagorganiserte i USA. Dette på bakgrunn av at politiet skøt og drepte 4 demonstranter under en generalstreik i Chicago der kravet var 8 timers arbeidsdag. I dag er dette en selvfølgelighet at du skal jobbe maks 8 timer i løpet av dagen. Selv om dette er en selvfølgelighet i dag må vi aldri slutte å kjempe for å bevare 8 timersdagen eller andre rettigheter vi har som arbeidstakere.

I over et år har vi følt på koronaen i Norge. Hjemmekontor, hjemmeskole, sosial distanse og større og større ulikheter har vært gjennomgangsmelodien. Mange har vært permiterte og mange har mistet jobben. Og mange er usikre på hvordan hverdagen deres vil bli fremover. Dere skal bare vite at vi tenker på dere og vi vil jobbe hver dag for at dere skal komme så godt ut av dette som det er mulig.

Mange har også følt på en ensomhet og mistet mye verdifull tid. Jeg tenker da spesielt på studenter som har sittet mye alene og ikke har hatt mulighet til å dra på skolen. Et år som student og ung føles mye lengre enn for meg som ikke er akkurat noen ungdom lengre. Jeg føler mange kanskje har glemt studentene, men nå må det være deres tur til å få oppmerksomhet. Vi trenger en ordentlig kraftpakke for studenter og gode kompensasjonsordninger for studenter.

På en dag som denne er det mange og takke.

Jeg vil rette en stor takk til alle i helsevesenet som har stått på dag og natt for å ta seg av alle syke som trenger ekstra pleie.

Jeg vil rette en stor takk til alle lærere som har snudd seg rundt på 5 øringen og undervist elevene digitalt og fått hele sin arbeidsdag snudd opp ned på dagen.

Jeg vil rette en stor takk og beundring til reiselivsnæringen som har måttet levd med nedstengninger og usikre tider, men har gjort det beste ut av det og tilpasset seg med smittevernsregler.

Jeg vil takke alle som har stått i pandemien og gjort sitt ytterste for at samfunnet skal gå mest mulig normalt. Jeg skjønner at dere nå er slitne og lei. Dere skal vite at vi har den største respekt og beundring for dere alle.

Jeg vil også takke bøndene for den jobbene dere gjør med å produsere god og trygg mat for oss alle sammen. Uten dere hadde vi alle sultet ihjel. Derfor støtter jeg bondeopprøreret som nå brer seg om i landet. Det er ikke rart at det kommer et bondeopprør når man ser hvor mye bøndene har ligget etter inntektsmessig sett opp mot andre yrkesgrupper. Vi må gi bonden et inntektsløft om vi skal sikre en bærekraftig næring og ha bønder i fremtiden. Bonden har en av de mest betydningsfulle yrkene i samfunnet og da må vi som samfunn vise det i forhandlinger. Jeg vil si til alle dere bønder der ute. Tusen takk for maten

Jeg vil påstå at bondeopprøreret er nåtidens arbeideropprør.

Korronapandemien har også skapt en forskjellskrise. Hvem har vell ikke lagt merke til køene utenfor fattighuset med folk som står i matkø. Dette er hjerteskjærende bilder som ikke er Norge verdig. Ingen skal måtte tigge for å få mat på bordet, men dessverre er dette en del av realiteten. Dere skal vite at vi tenker på dere. Selv om en tanke ikke kan mette håper jeg det kan være en liten trøst iallfall. Vi kan bare tenke oss når vi ser disse køene hvor mange barn som vokser opp i fattigdom. Et barn som vokser opp med foreldre som er i matkø og fattigdom er et for mye. Alle barn skal ha råd til å delta på fritidsaktiviteter, på bursdager, på skoleavslutninger og gjøre det som alle andre barn gjør uten at å ha dårlig samvittighet for mor og fars økonomi. Vi må streve etter at tallet med barn som vokser opp i fattigdom blir så lavt som mulig.

Dagen i dag skal handle om arbeidsliv og arbeidernes rettigheter. Da kommer man ikke unna av å måtte mene og nevne noe om EØS avtalen. En avtale som bidrar til økt sosial dumping. En avtale som gjør at en arbeidsgiver kan skvise ut norske arbeidstakere og erstatte med billigere arbeidskraft fra EU land. Dette er en utvikling vi ser har eskalert de siste årene og som jeg liker dårlig. Vi kan ikke sitte og se på at dette blir et større problem enn det allerede er nå. Alle som jobber i Norge skal ha norsk lønn og norske arbeidsforhold.Sp vil si opp EØS-avtalen fordi at vi synes at den ikke er bra nok. Vi vil erstatte den med noe bedre enn den avtalen som ble inngått for snart 30 år siden og det er absolutt på tide å forbedre det vi har i dag.

Derfor er vi i Senterpartiet krystallklare på at vi må si opp EØS avtalen. Vi må ta tilbake kontrollen i eget hus og gi folk en lønn og rettigheter til å leve av.

Så kjære alle arbeidsfolk jeg vil til slutt avslutte med å nok en gang gratulere dere med dagen. Spis god norsk mat, slapp av litt ekstra i dag og gjerne feire dagen på din måte

Mvh

Røros senterparti ved leder Stein Petter Haugen