– Vi har vel aldri hatt et så fullt program som vi har nå. Vi har skapt litt utfordringer for oss selv, sier Stig Arne Somby og ler.

Han er produsent for festivalen Raasten Rastah, som begynner på Røros torsdag.

– Men det er veldig gøy å ha så mye som skjer. Vi har blant annet fire teaterforestillinger for både barn og voksne, og på fredagskvelden er vi for første gang tilstede i sentrum. Da skal vi i Ramkjellern og ha pubkveld. Det er spennende, og vi ønsker at den gjengse rørosing kommer på festival, sier Somby.

Ønsker å vise frem den sørsamiske kulturen

Festivalen ble arrangert for første gang i 2002, og siden er den blitt arrangert annethvert år, forteller styreleder for Raasten Rastah, Toini Bergstrøm.

– Så dette er den niende festivalen. Vi har et mål om å være en sosial og kulturell møteplass for samer i hele Sápmi, men kanskje først og fremst for sørsamisk område, og vi er en familiefestival, med vekt på barn og unge, sier Bergstrøm.

– Må man være samisk for å delta på festivalen?

– Det er åpent for alle som vil komme. Vi ønsker å vise frem den sørsamiske kulturen, så vi håper jo at andre enn samer kan komme. Blant annet har vi utstillinger på Rørosmuseet og i Storstuggu, og vi har seminarer som jeg tror kan appellere til en bredere målgruppe. Og ikke minst konserter.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

– Skal avsluttes med et smell

Det er altså et allsidig program under Raasten Rastah, med konserter, seminarer og teater. I tillegg er det også workshops, forteller Bergstrøm.

– Vi har til sammen 12 aktiviteter eller workshops for barn og unge, med håndverk, idrett, aktiviteter, foto, dans... og så har vi et par tilbud for de aller yngste.

Det er gjort noen endringer fra tidligere år, og blant annet er det gjort grep med lørdagskvelden.

– Vi har lyst til at lørdagskonserten skal avsluttes med et smell, kontra hvordan det har vært tidligere. I forkant av konserten på lørdag har vi også en festmiddag, som blir en tre-retters middag med utdeling av blant annet sørsamisk kulturpris og underholdning, sier Somby.

Dans som må oppleves

Konserten i år blir dans, forteller Somby.

– Sørsamer er veldig glade i å danse, og hvis du ser på workshop-programmet så har vi også en post som heter sydisdans, som er en egen type dans kun sørsamer gjør. Kanskje Toini kan forklare bedre i detalj hvordan dansen er, men det er i alle fall noe jeg tror kommer til å bli bra.

– Jeg tror den må oppleves jeg, sier Bergstrøm.

– Hva tror du blir høydepunktet med festivalen?

– Det er vanskelig å plukke ut noe, for festivalen i seg selv er jo høydepunktet. Det er jo det vi har gledet oss til i to år, så for meg er det nok festivalen i sin helhet som er høydepunktet, sier Bergstrøm.