1. februar startet den offansive og produktive sangpedagogen Maija Skille opp et helt nytt kor i Levanger. Koret heter Tiramisú, som i tillegg til å være navnet på en kake også betyr «det som gjør meg glad.

Inspirert av NRK

Koret er for mennesker med kognetiv svikt, og mange av de som er med har fått diagnosen demens.

– Jeg startet koret etter inspirasjon fra demenskoret på NRK. Og i tillegg til meg er pianist og musikkpedagog Ola Wist Holmen med og Kirsten Linn Falck, som har 20 år erfaring med mennesker med demensdiagnose. Så vi er en trio, forteller Maija Skille.

De som er med i koret må også ha med seg en pårørende, og totalt er de nå 30 medlemmer.

Musikk virker

Musikkterapi kan øke velvære og redusere symptomer på depresjon og angst hos personer med demens. Det kan også se ut til at musikkterapi kan redusere atferdsproblemer og gi noe bedre kognisjon, ifølge Folkehelseinstituttet. Og Skille kan bekrefte at dette stemmer.

– På en av øvelsene var en av sangerne med en langtkommen demensdiagnose, som selv har vært musiker, veldig urolig og ukomfortabel. Da ba jeg pianisten sette seg ned og spille, sier Skille tydelig beveget.

– Pianisten spilte og hun med demens gikk bort til pianoet og begynte å synge, og hun ble helt rolig etterpå. Og resten av koret står rundt og er rørt over det vi ser - det blir noen tårer på øvelsene, forteller Skille.

Hør hele intervjuet med Maija Skille, Lars Lunde og Karl Laugsand her: