Gjestene på Trygstad fikk en trivelig start på dagen, åtte jenter og gutter fra Stenbråttet barnehage hadde tatt turen for å gå luciatog på morgenkvisten.

Riktig antrukket i hvite skjorter og med lys både i håret og hendene, sang de og delte ut pepperkaker til folk som hadde valgt å ta morgenkaffen på Trygstad.

De hadde øvd inn flere sanger blant annet, "mot lysare daga" som er en skikkelig Røros sang og den ble møt til applaus fra de frammøtte. Trygstad serverte lussekatter og drikke til barna som tok en pust i bakken, før de hadde planer om å ta ferden videre oppover gata for å overraske flere med sin flotte sang og pepperkaker.

Opprinnelse

Luciadagen er en minnedag i Den katolske kirkes og i Den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den sicilianske martyren den hellige Lucia. Dagen blir markert 13. desember, i Den katolske kirken mest på Sicilia og i Italia. Dagen er blitt utbredt også utenfor Den katolske kirken, siden 1850-tallet ikke minst i Sverige, blant annet med kåring av luciabrud og luciatog for barn. Seinere har den svenske markeringa blitt vanlig også i andre nordiske land.

Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen. (Wikipedia)