Flaks?

Tja, i øvingsperioden har teatergjengen i alle fall ikke hatt været på sin side. Mildvær, glattis og vannrett regn fra alle himmelretninger har periodevis tvunget øvingene innendørs. Men, når det nærmer seg premiere, så ordner det seg alltid for kjekke jenter og gutter. Karolinerværet kom fra oven. Takket være presten Idman eller yr.no?

Værmagi

Takk, uansett, for værskiftet like før premieren torsdag kveld var med på å skape akkurat den magiske stemninga som utescenen på Brekka bygdetun en sjelden gang er i stand til å vise fram. Premierekvelden ble en slik opplevelse. Lett snøvær, og nok vestavind til at granene rundt bygdatunet var villige til å gi slipp på noen av snøkåpene rundt seg.

Teatermagi

Med historie helt tilbake fra 1993 er det et modent teater som torsdag kveld tar imot i underkant av 400 godt kledde publikummere for premiereforestilling. Historia er den samme. Utgangspunktet er Brit Stubbes manus "Karolinernes hærtog i Tydal", godt gjennomarbeidet av Eli Sørensen og etter hvert i nye oppsetninger med ulike regissører.

Nea Radios reporter har etterhvert blitt god til å kle seg for uteteater, men fryser på ryggen uansett. Jeg har sett alle forestillingene og ender alltid opp med: Dette må da være "the best ever"?

MESTERLIG: Cathrine Telle har tatt nye og sikre regigrep om Karolinerspelet i Tydal. Foto: Andreas Reitan

The best ever" ?

Ja, jeg tror faktisk det. 1993-utgaven var bra. Alle utgavene var bra. 2018-utgaven var også bra, men 2019-utgaven er enda bedre. Kulturkonservatisme til tross: Vi må våge å la oss bevege i teaterkunstnernes ønsker om nytenking.

Cathrine Telle ble hentet inn som regissør foran 2018-utgaven. I tett samarbeid med Elisabeth Matheson, som med solid ærbødighet har dramatisert Brit Stubbes opprinnelig manus, tok duoen det videre til dagens 70-minutters ekstremteater.

Telle og Matheson har gitt "spelet" ny energi, stilt nye, skarpere spørsmål og spisset motsetningene, som historia har mange av. Årets forestilling fokuserer mer på Østbygrenda enn tidligere, og kanskje kunne nok en imponerende Lavrans Haga i debutrollen fått enda mer plass i rollen som general Armfeldt. Men, la det være utfordringa til neste gang.

ARMFELDT: Lavrans Haga gjør en strålende debut i rollen som general Armfeldt. Foto: Andreas Reitan

Tre igjen

Ekstremteater? Ja, uteteater i vinterkulda vil vel uansett oppleves som ekstremt. Likevel, det er bare å kle seg, og gle' seg. For Karolinerspelet i Tydal er varmende teater for ettertanke, med et sterkt fredsbudskap: "Krig er tap på begge sider".

Fredag kveld er det ny forestilling på Brekka bygdetun i Tydal. Lørdag er det to forestillinger.

Skynd deg! Ikke gå glipp av denne forstillinga!

UMULIG: Bersvend må ta på seg en umulig oppgave. Her får han råd fra sin far. Foto: Andreas Reitan