Eystein Røset, snart 103 år, er den eneste gjenlevende norske soldaten fra kampene i Nord-Norge. Fredag fikk han se filmen sammen med den nærmeste familien sin og tre representanter fra hærstaben. Det var en av filmens produsenter, Live Bonnevie, som kom med filmen til Selbu.

HEDERSGJEST: Eystein Røset (snart 103 år) sammen med produsent for filmen "Kampen om Narvik" Live Bonnevie og sjef for Hæren, generalmajor Lars Sivert Lervik. Foto: Andreas Reitan

Også sjefen for Hæren, generalmajor Lars Lervik, kom til Selbu for å hedre Røset. Han hadde med seg sjefen for Hærens operative tjenester, oberst John-Olav Fuglem og hærstabens kommunikasjonssjef, oberstløytnant Erling Nervik.

Oberstløytnant Erling Nervik fra Ranheim og oberst John-Olav Fuglem fra Selbu representerte også hærstaben. Foto: Andreas Reitan

Også Eysteins oldebarn, Erlend Lysø, som tjenestegjør i Hæren i Nord-Norge kom for å være med på den helt spesielle historiske førpremieren.

Hærsjefen, Lars Sivert Lervik, sammen med soldat Erlend Lysø, Eysteins oldebarn. Foto: Andreas Reitan

Narvik ukjent for mange

I to måneder våren 1940 var verdens oppmerksomhet rettet mot Narvik. Hele den tyske invasjons-flåtestyrken ble senket av britene, og i kampen om Narvik ble Hitler påført sitt første nederlag.

Allierte styrker gikk inn på norsk side, og dermed var det både tyske, østerrikske, polske, franske, britiske og norske soldater deltok i kampen om Narvik og områdene rundt.

Carl Martin Eggesbø spiller Gunnar Tofte i filmen «Kampen om Narvik». Foto: Nordisk Film Production

Her i Norge er ikke kampene som fulgte viet særlig oppmerksomhet. - Det som skjedde er mer kjent i Frankrike, Storbritannia og i Polen. Det synes jeg er beklagelig, sier en av filmens tre produsenter, Live Bonnevie.

Hærens heder

Snart 103 år gamle Eystein Røset er altså den siste gjenlevende norske soldaten fra kampene rundt Narvik. Han ble sjøl såret i Gratangen og har i mange år vært et sentralt tidsvitne om det som skjedde.

Fredag kom hærsjefen, generalmajor Lars Lervik til Selbu. Fra staben sin hadde han også med seg sjefen for Hærens operasjoner, oberst John-Olav Fuglem og hærstabens kommunikasjonssjef Erling Nervik.

Hovedpersonen i Bell amfi i Selbu fredag var naturlig nok snart 103 år gamle Eystein Røset.

Han er altså den siste gjenlevende norske soldaten fra kampene rundt Narvik og har vært vant til litt oppmerksomhet de siste åra:

KAMPEN OM NARVIK skulle hatt verdenspremiere denne helga, men må vente ennå ei tid. - Uansett, dette er en viktig film, sier Live Bonnevie, produsent for filmen. Foto: Andreas Reitan
Kristine Cornelie Margrete Hartgen har den andre hovedrollen. Hun spiller Tofte i filmen. Foto: Nordisk Film Production
Foto: Nordisk Film Production