- Det er fantastisk at mange har lyst til å se forestillingen år etter år, sier Evy Kasseth Røsten om "Eplene i Messehagen".

Årets utgave av oppsetningen har fått strålende anmeldelser, deriblant terningkast seks i Adresseavisen.

Hun har spilt rollen som "Mildrid Jönsson" i spelet siden urpremieren i 2008. Nå har hun gitt beskjed om at årets oppsetning blir hennes siste. I hvert fall foreløpig.

Et mønstersamfunn

Handlingen i spelet er tatt tilbake til 60-tallet da Malm var et eksempel til etterfølgelse for resten av landet.

- Det handler om gruvesamfunnet på Malm på 60-tallet. Det var et yrende folkeliv her da. Det var et mønstersamfunn på mange måter. Det var attraktivt for folk å komme hit, så det kom folk fra hele landet og til og med Sverige. Vi lå jo innerst i Trondheimsfjorden, så det kom båter fra Polen, Tyskland og Vietnam for å hente jernmalm, sier hun.

- Dèt i tillegg til at vi hadde Norges første niårige grunnskole og Norges første utendørsbasseng, gjør at jeg ikke tror folk skjønner hvor stort det yrende livet her var. Det de i industrisamfunnet på Malm gjorde fulgte resten av landet etter.

Røsten sier spelet på mange måter er en dokumentarisk historie.

- Det er mange sanne historier som er satt sammen til Det klasseskillet var veldig stort, sånn var det på 60-tallet. Du kan spørre noen som sier de opplevde det akkurat sånn, mens andre kan ha helt motsatt oppfatning av hvordan det var, for sånn er det uansett hvor man vokser opp.

Gjenkjennbart for flere

- Jeg tror veldig mange kjenner seg igjen gjennom kjærlighetshistorier om noen som forelsker seg i feil person, ikke får lov til å følge drømmen sin for at du blir fortalt det av noen eller at du blir sett på som annerledes på grunn av andre interesser enn de jevnaldrende har, sier hun.

Rasmus Rohde, best kjent fra Rasmus og verdens beste band, står for manus og musikk i spelet. Han får av Røsten, en del av æren for suksessen med "Eplene i Messehagen".

- Jeg tror det at Rasmus har skrevet et så godt utgangspunkt gjør at veldig mange kan kjenne seg igjen uten at du er fra Malm. Det er ekte følelser vi formidler og det er autentisk ettersom vi opptrer der gruvearbeiderne jobbet, sier hun.

- Blir nok et gnagsår

Evy Kasseth Røsten fikk idèen til "Eplene i Messehagen" for 13 år siden". Hun har spilt "Mildrid Jönsson" helt siden da. Nå sier hun tiden er inne for å slippe til nye krefter.

Hva betyr "Eplene i Messehagen" for deg?

- Da jeg startet opp arbeidet med dette, tenkte jeg "herremin, for en historie vi har her i Malm, hvorfor fikk vi aldri høre om det på skolen"? Så fikk jeg vite at Hans Robertsen hadde tatt 18 timer med opptak av samtaler med gamle gruvearbeidere på tape. Det var en gavepakke for oss, sier hun.

- Jeg syns det er veldig fint å være med på å fortelle historien om bygda for folk.

- Selv om jeg gir meg, kommer jeg til å ha meninger om hvordan det her skal gjøres også i årene fremover. Jeg blir nok et gnagsår for mange, sier Evy Kasseth Røsten.

- Kommer du tilbake igjen, tror du?

- Kanskje. Jeg føler det er for tidlig å spille den eldre "Kate" ennå, så skal jeg tilbake må det være for å ta roret selv. det er en oppgave jeg føler meg klar for, avslutter Røsten.

Gruvearbeiderne i Malm i aksjon. Foto: Karin Jegtvik
Gruvearbeiderne i Malm. Foto: Karin Jegtvik
Koret synger. Foto: Karin Jegtvik
Barn på epleslang i Messehagen. Foto: Karin Jegtvik