De var heldige med været denne helga, Sextus-gjengen. Etter måneder i uvisse, med et samfunn i viruskrise og et kulturliv som følgelig blør økonomisk, virket finværet og sommervarmen på Christianus Sextus denne første helga i august som et slags symbol på følelsen både aktører og publikum kjente på. At kulturen langt ifra er død.

Teaterets magi

Det ble tydelig fra første sekund, idet en halt Tol Olofsson i Lasse Kolsruds skikkelse hastet seg rundt gruvelandskapet akkompagnert av fortryllende musikk fra Olav Luksengård Mjelva og Jens Linell. Den bittersøte historien som utfoldet seg i de ca 80 påfølgende minuttene, grep publikum i hjerterota og klemte ut følelser hos menn og kvinner, unge som gamle, der de satt spredt i solveggen foran den ikoniske treruinen.

Og i sentrum for det hele som den lille jenta Gölin var 9 år gamle Nora Rian fra Røros.

– Kjempedyktig

– Jeg synes det har gått veldig bra. Det har jo vært veldig spennende, for det er jo mange kjente skuespillere. Og så er det jo meg da, sier rørosjenta beskjedent til Nea Radio rett etter lørdagens første forestilling.

De kjente skuespillerne hun sikter til er Kolsrud, Per Schaaning og Charlotte Frogner. Celebert selskap, med andre ord.

STORSPILTE: Nora Rian i tittelrollen som Gölin. Her når hun blir gjenforent med sin bestefar Tol Olofsson (Lasse Kolsrud). Foto: Monica Hägglund Langen

Lasse Kolsrud, som foruten å bekle rollen som Tol Olofsson også har skrevet manus og har regi, gir Nora Rian mye skryt.

– Hun er jo kjempedyktig. For hun er så konsentrert, og så "på plass". Og har lært seg svensk veldig mye bedre enn alle oss andre, humrer han.

Utsolgte forestillinger

På grunn av korona-restriksjonene var det ikke mulig å spille for mer enn 200 tilskuere om gangen i år. Det betyr flere forestillinger, noe Kolsrud ikke akkurat så på som problematisk.

– Fire utsolgte forestillinger, da. Vi kan jo ikke klage på det. Det er første året vi gjør dette her, rett og slett på grunn av korona-begrensning.

Å spille på Sextus

Det er ikke noen hvilken som helst setting, Christianus Sextus-gruva. Det er store steinhauger og mye ulendt terreng som skuespillerne skal forsere i løpet av forestillingen.

– Ja, det er jo morsomt (å spille på Sextus journ.anm.), og det er jo herifra historien er. Det er litt vanskelig å spille oppi steinene, men det går veldig bra, forsikrer Nora.

Lasse Kolsrud forklarer at det er viktig å ta i bruk hele området for å formidle historien på best mulig vis.

– Det er jo litt av poenget med hele den historien, at det er mye vandring. Det handler om folk som har gått på tvers av Sverige, over Sylan og Essandsjøen, og ned til Christianus Sextus-gruven. Så det er en lang ferd, og spesielt for en olding, en énbent drukkenbolt og et lite barn.

PÅ LANGTUR: Skuespillerne tilbakela mange meter i løpet av forestillingen på Sextus. Klarer du å finne Tol Olofsson (Lasse Kolsrud) i dette landskapet? Foto: Marius Haugan Lillegjære

– Morsomt og spennende

Hun spilte kanskje ut både rollen og historien som om hun aldri har gjort annet, Nora Rian. Men hun avslører at det ikke bare har vært gode sommerfugler i magen forut for premieren, spesielt med tanke på å skulle spille mot så erfarne profesjonelle skuespillere.

– Det har vært veldig morsomt og spennende. Jeg grua meg ganske mye i går, da. For det var veldig mye folk og sånn. Men det har gått bedre idag (lørdag journ.anm.), føler jeg, for nå har jeg på en måte vært gjennom det en gang, forklarer hun.

Elden neste?

På spørsmål om fremtidige planer og ambisjoner, forteller 9-åringen at hun i alle fall per nå ønsker å fortsette med teater.

– Jeg har jo litt lyst til å bli med på Elden. Det er jo et veldig fint spill. Og så er det nå kulturskolen, da, sier hun med et smil.

Kolsrud har stor tro på rørosjenta, men er forsiktig med å skru opp forventningspresset.

– Vi får se. Kanskje det blir andre interesser etter hvert også. Men så lenge hun syns det er gøy å holde på med dette her, så er det det viktigste, konstaterer han bestemt.

Kanskje får vi se Nora Rian i Elden snart. Og kanskje får vi se henne igjen på Christianus Sextus. Det eneste som er sikkert er at framtida synes både lys og innholdsrik.

Hør hele intervjuet med Nora Rian og Lasse Kolsrud her: