Vømmøl Spellmannslags «Vömmöl’n» satte salgsrekord for norske utgivelser og sjokkerte det musikalske Norge i 1974. Plata kom på selveste 1. mai, og det politiske budskapet var venstreradikalt. Det var faktisk første plate utgitt på selskapet MAI.

Dialektbruken og humoren var rotfestet i trøndersk bondekultur – her var det mye dobbel bunn. Dialektikken mellom by og land, sentrum og periferi, Porselenstrand og Vømmøl, gjenspeilte et Norge i miniatyr. Det var mange som kjente seg igjen i dette, og sågar de som befant seg på høyresida i politikken kunne ikke la være å dra på smilebåndet.

1974

Hva skjedde i 1974 og hva ledet til «Vømmølåret»? Boka om «Vömmöl’n» vil gå tett på fenomenet og bringe nye detaljer til torgs – og med opphavsmann og tekstforfatter Hans Rotmo med på laget. Litt humor og nye opplysninger fra Vømmøldalen kan derfor naturligvis påregnes.

Hans og Hans

Hans Weisethaunet er professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo hvor han underviser i musikkhistorie og kulturteori. Han har studert fenomenet Vømmøl siden han første gang hørte orkesteret både på konsert og plate i 1974. Han har skrevet om musikk fra ulike deler av verden og om musikkritikk. Han kjenner dessuten det trønderske musikklivet særdeles godt, blant annet som musikkjournalist i Arbeider-Avisa i Trondheim det meste av 1980-tallet.

Boka kan forhåndsbestilles på bidra.no/bok

Se intervju med Hans Rotmo her: