Falstadsenteret

– Historien om Eilif Rye Pisani er en sterk historie om utenforskap, og det er lett å dra paralleller til radikalisering i dagens samfunn, sier Tor Martin Nordtømme.

Sammen med Oda Okkenhaug og Julius Reinsborg er han guide på Falstadsenteret på Ekne i sommer, og skal blant annet guide publikum gjennom krigshistorien i fotsporene til den 16-år gamle skolehjemsgutten Eilif Rye Pisani.

– Det å kunne følge en gutt på omtrent min egen alders utvikling under krigen og se hvordan ulike hendelser påvirket hans valg, er svært givende og gjør sterkt inntrykk, sier Julius Reinsborg.

Pisani ble henrettet som landsforræder i 1947, knapt 23 år gammel.

Stri og ulydig

Pisani skal ha begynt å skulke skolen og drikke alkohol med dårlige kompiser allerede da han var 15. Og foreldrene sendte ham til Falstad skolehjem året etter, da de ikke lenger rådde med ham.

«Gutten må under forståelsesfull ledelse inntil han innser at han må ta seg sammen og forandre seg», skriver vergerådet – tilsvarende dagens barnevern - i 1940.

I løpet av andre verdenskrig gjør unggutten tjenester for nazistene – mot betaling i alkohol – og blir etter frigjøringen tiltalt for landsforræderi.

– Vi bruker den sterke historien om Pisani til å fortelle om både skolehjemmet, krigen og rettsoppgjøret – og guidene tar med seg publikum på en vandring i Falstad-bygget, sier prosjektleder Gaute Ulvik Haugan ved Falstadsenteret.

Unikt digitalt tilbud

Både Julius og Tor Martin debuterer som Falstad-guider, mens Oda Okkenhaug er for veteran å regne i sommersesongen på Falstadsenteret.

– Hit kommer både trønderske og utenlandske turister, og mange har med seg en personlig historie knyttet til Falstad som de gjerne deler. Dette er ikke bare en sommerjobb, men veldig lærerikt også, sier Oda.

Sammen skal de formidle Falstad-historien – som faktisk strekker seg fra 1895 til i dag. Og de mangler ikke verktøy.

– Den digitale rekonstruksjonen av fangeleiren er unik. Det er en veldig spesiell opplevelse å vandre omkring på området og faktisk kunne se leiren slik den var i 1945, sier Oda.

– En super og lærerik opplevelse for både ung og gammel, og ikke minst for unge sammen med eldre, sier hun.

Tett program

I tillegg til Pisani-vandringen og den digitale fangeleiren, er det også flere utstillinger på senteret. Hovedutstillingen i kjelleren loser publikum igjennom opptaktene til andre verdenskrig, og inn i forholdene i Trøndelag og SS Strafgefangenenlager Falstad. Mens en annen forteller åtte sterke historier om mennesker på flukt under krigen.

I verkstedet tar levangerkunstner Brita Karevold for seg hverdagssituasjoner og mellommenneskelige forhold og utfordringer med humoristisk blikk, i utstillingen «Objektivfortellinger».

I tillegg til de faste utstillingene og tilbudene, skal både Erik W. Koritzinsky og Bjørn Storm-Johansen i løpet av sommeren fortelle sine familiehistorier, som etterkommere av tidsvitner. Koritzinsky skal fortelle om sin jødisknorske historie, mens Storm-Johansen tar publikum tilbake til oppgjøret etter Majavass-tragedien.

Og ønsker du å få bedre kjennskap til Falstad, holder sommerguidene annenhver dag et åpent foredrag om den snart 125 år lange Falstad-historien.

– Det er mange som ikke kjenner til Falstadsenteret og Falstads historie, og vi håper vi kan hjelpe mange i sommer til å bli bedre kjent med sin nære historie, sier Julius.