- Jeg ble helt overveldet. Dette er så stort for meg. Det betyr utrolig mye å få en slik medalje, sier en meget rørt Tor Haugmark etter å ha mottatt Kongens fortjenstmedalje under åpninga av Olsokdagene i Stiklestad kirke i Verdal tirsdag ettermiddag.

Satset månedslønna

Haugmark var med på etableringen av Verdal Teaterlag for over 60 år siden. Da teaterlaget var nær ved å gå konkurs, satsa han og en til hele månedslønna si for å berge teaterlaget. I dag har organisasjonen millioner på bok og setter opp store forestillinger hvert eneste år.

I tillegg har han vært frivillig på Stiklestad under "Spelet om Heilage Olav" i over 50 år og et ivrig medlem av korpset og foreningen "Hagergrynkompaniet".

- Mest glad blir jeg over å høre at den innsatsen jeg har lagt ned for teateret har betydd så mye.

Visste på forhånd

Det ble en veldig følelsesladet stund i kirka for 77-åringen fra Verdal. Ordfører Pål Sverre Fikse knyttet årets tema for Olsokdagene, som er "Fri", opp mot Frivillighetens år. Dermed var det en fin innledning til overrekkelsen av Kongens fortjenstmedalje.

- Heldigvis ringte ordføreren i går kveld og fortalte meg om overrekkelsen. Jeg tror rett og slett ikke jeg hadde taklet det om jeg ikke hadde fått vite dette på forhånd, sier Haugmark.

I talen sa Fikse at utmerkelsen går til en person som gjennom mange år har lagt ned en stor frivillig innsats i ulike organisasjoner i Verdal. Hele kirken reiste seg og klappet da ildsjelen gikk opp for å motta medaljen.

- Det var veldig stort for meg og jeg ble veldig rørt og glad, forteller Haugmark.

Ble ikke overrasket

Da ordfører Pål Sverre Fikse ringte Haugmark mandag kveld for å forberede ham på overrekkelsen, ble han helt satt ut. Etter å ha samla seg, gledet han seg til å overraske resten av familien med den gode nyheten.

De var samla til soddmiddag på terrassen - det var neppe tilfeldig.

- Det første jeg tenkte var at jeg gledet meg til å fortelle det til dem, men så viste det seg at de har visst om dette siden april.

- De visste til og med at ordføreren skulle ringe, ler Haugmark.

Hør intervju med Tor Haugmark i ettermiddagssendinga på Nea radio onsdag.