Onsdag kveld kunne fungerende ordfører i Røros, Christian Elgaaen, erklære Røros Pride for offisielt åpnet. Dette skjedde på et arrangement i lokalene til galleriet Kunst & Kaos.

Arrangementet varer til søndag og det store høydepunktet for mange, vil være paraden gjennom Bergstadens gater lørdag.

Ellers vil de neste dagene på Røros være preget av konserter, utstillinger og andre arrangement, for store og små, relatert til Pride. Søndag inviterer blant annet Røros menighet, for aller første gang, til regnbuemesse i Røros kirke

Se hele programmet her.

Her er Elgaaens åpningstale:

Kjære alle sammen,

Endelig har pride kommet til Røros. Nå skal vi feire og markere i mange dager.

Jeg vil rette en stor og ekte takk til dere som har tatt initiativet og sørget for at vi kan samles her i kveld og på andre arenaer resten av uka. Jeg vet at dette betyr mye for mange.

Men, enda viktigere er det dere har bidratt med siden dere lanserte ideen om Røros Pride. Det er helt nødvendig med økt oppmerksomhet og fokus rundt viktige temaer om retten til å være seg sjøl, elske dem man vil, ikke nødvendigvis la seg styre av normer og ikke minst, akseptere et mangfold. Kort sagt, mer forståelse og respekt.

Dette snakkes om i barnehager, skoler, arbeidsplasser, på kafeer og rundt kjøkkenbord. Dette arbeidet er uvurderlig. De siste dagene har jeg sett hvordan bedrifter, lag, organisasjoner og andre i lokalsamfunnet tar del i markeringen av pride. Det er mange regnbueflagg i og rundt Bergstaden nå. Det er flott.

I Røros skal alle føle seg velkommen og verdsatt. Slik vet jeg at det ikke alltid er. Det er ikke akseptabelt, og vi har fortsatt en vei å gå. Min kommune er ingen arena for hets, trusler og hat. Her er det mangfold, inkludering, toleranse og respekt som skal gjelde. Dette må vi alle bidra til hver eneste dag, når vi er sammen andre og foran mobil- eller dataskjermen.

Internasjonalt ser vi tilbakeslag for viktige verdier og kamper som vi egentlig betrakter som ferdigkjempa. I byer i land ikke langt unna oss har vi fått såkalt LHBT-frie soner. Homofile blir diskriminert og forfulgt. Det er totalt uakseptabelt. Internasjonal solidaritet er også sentralt aspekt når vi markerer pride.

Jeg ønsker alle lykke til med arrangementet, og la oss håpe det blir fem gode dager med fest, feiring, gode samtaler og refleksjoner. Og med det vil jeg erklære den første utgaven av Røros Pride for offisielt åpnet!