Even Evjen er bare 20 år, men har allerede jobbet hos to av Europas aller beste restauranter. Nå er han en del av teamet som skal gjøre Speilsalen til Trondheims matfaglige flaggskip.

Referanser fra restaurant-eliten

Evjen startet sin reise mot fagbrevet på Selbusjøen Hotell og Gjestegård i Selbu. Der har han vært lærling i tre år, men på toppen av dette har han brukt sommerferiene til å skaffe seg erfaring fra noe av det ypperste restaurantbransjen har å by på. I fjor sommer var selbyggen på et internship hos Sveriges beste restaurant, Frantzén. Stockholms-restauranten har tre stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

Fra Selbusjøen Hotell og Gjestegård til Speilsalen via Frantzén og Noma

Denne sommeren har lærlingen tilbrakt hos Noma i København. En restaurant som flere ganger har blitt kåret til verdens beste. -De er en veldig anerkjent restaurant som det er ganske stort å få jobbe hos, sier Evjen. Videre forteller han at han fikk være med på alt fra innhøsting av råvarer på lokale gårder til siste finpuss av rettene før servering. - Jeg slapp heldigvis å stå i oppvasken, avslutter den jordnære matentusiasten.

Tommel opp for to måneder på Noma Foto: Privat

Et år hos Speilsalen venter før fagprøven

-Speilsalen med Christopher Davidsen i spissen er helt fantastisk. Vi har uten tvil et av Norges aller beste kokke-team. Det sagnomsuste fine dining-konseptet til Britannia Hotell har fått gode anmeldelser i riksmediene, og mange tror at det venter stjerner i Michelin-Guiden neste år. -Fokuset er på lokale råvarer og det serveres blant annet kamskjell fra Hitra, villaks fra Rørvik og skinke fra Kvinesdal.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i Speilsalen. Foto: Privat

Høye ambisjoner

-Akkurat nå er målet å være en del av Christopher Davidsens reise mot internasjonal anerkjennelse. Sølvvinneren fra Bocuse d'Or har høye ambisjoner, og er et flott miljø å befinne seg i for en lærling. På sikt er kokke-landslaget en drøm for lærlingen som allerede har fått tilbud om å dra tilbake til København. -Jeg har jo på en måte et tilbud om å komme tilbake til Noma, så det kan godt hende at jeg drar tilbake dit.