I november i fjor fikk Rakel Sivertsen brystkreftdiagnosen. Bestevenninna, Charlotte Audestad, ble da inspirert til å oversette låta Hospital shirt, skrevet av amerikanske Jason Myles Goss. Resultatet ligger nå på Facebook og flere hundre tusen har sett videoen Charlotte og Rakel har spilt inn sammen.

Saken fortsetter under radiointervjuet:

Låta valgte meg

I følge Charlotte var det ikke hun som valgte låta, men låta som valgte henne.

– Jeg hørte Hospital Shirt første gang for flere år siden. Og da Rakel fikk kreft, ble det helt nødvendig for meg å oversette den fordi den beskriver Rakel så utrolig godt, sier Charlotte. Hun mener at den først og fremst handler om at et menneske som er så mye mer enn en diagnosen.

– Jason skrev den opprinnelig til søskenbarnet sitt. Varmen, humoren og styrken, men også det såre i den originale versjonen er en nærmest nøyaktig beskrivelse av Rakel.

Åpen

Da Rakel Sivertsen fikk diagnosen, valgte hun å være åpen.

– Jeg tenkte at jeg har et valg og bestemte meg for at dette med kreften ikke er noe jeg kan gjøre noe med, det må leger og helsepersonell ta seg av, sier hun.

– Men hvordan jeg skal ha det, hvordan jeg skal ta vare på meg selv og hvem jeg skal snakke med og være sammen med, det har jeg kontroll over.

– Jeg klarer ikke helt å plassere meg i kategorien kreftpasient, selv om det er dette jeg bruker tid på i år. Jeg er fremdeles alt jeg var før jeg ble syk og jeg er det jeg skal bli når jeg blir frisk. Det er det jeg forholder meg til.

Humor

Med sin lange fartstid som revyartist, ble humor en naturlig måte å takle situasjonen på, særlig offentlig. Rakel ler.

– For det er mye humor i kreft! Alle undersøkelsene og alt det som skjer, det er ofte direkte komisk. Så når jeg deler ting i sosiale media så velger jeg å ha en positiv og gjerne humoristisk vri på det hele. Det skader ikke å ha en positiv innstilling. Hun vet ikke hvordan folk ser på henne.

– Nå har jeg kommet så langt i behandlingsløpet at det vises at jeg er syk. Og jeg håper at det at jeg har valgt å være åpen og å bruke humor gjør at folk syntes det er lett å ta kontakt og å snakke med meg. At det skal være lett for folk å forholde seg til meg på samme måte som de gjorde før jeg ble syk.

Kreftkjendis

Både Rakel og Charlotte figurerer i videoen, som er produsert av Berre.

– Det er en veldig ærlig og sjarmerende video, mener Charlotte.

– Det er nå litt ille at når vi først skal få sånne lytter- og seertall, så er det mens jeg er syk og må stuffe krefttrynet mitt i kamera. Rakel Det skulle ikke være mens jeg hadde langt, blondt hår, to fine, store bryst og en lekker kjole. Neida. Her snakker vi siste kolleksjon fra St. Olavs!

– Men det var jo en som sa at du hadde fin rumpe, skyter Charlotte inn.

– Ja, det var jo en fan som sendte melding, innrømmer Rakel.

Også Charlotte opplever økt kjendisstatus.

– For eksempel så sto jeg utenfor Rema og fiklet med telefonen. Da kom det en fyr bort og sa at han hadde sett videoen og at den var bra. Det var litt kult.

– Var ikke det samme person som sendte melding om rumpa mi, da? Han fra Mostadmarka? undrer Rakel.

– Jo, det var vel kanskje det, innrømmer Charlotte.

– Men læll! Det blir jo litt sånn kreftkjendis, da!

Generøs

– Det er viktig med humor, men jeg må få si at det betyr utrolig mye for meg at Charlotte har gjort dette. Rakel får tårer i øynene.

– Det sier alt om hvor utrolig generøs og fantastisk venninna mi er. Men nå må jeg slutte å snakke, for nå blir jeg så rørt at jeg begynner å grine. Dette er fantastisk for meg, både det at Charlotte valgte å gjøre sangen og at jeg fikk være med i den nydelige videoen, avslutter Rakel Sivertsen, som har alle forutsetninger for at kreftbehandlingen hun nå gjennomgår skal få et godt utfall.

Og Sykehusskjort, den lever sitt eget liv på internett. Snart lander låta på Spotify og enn så lenge er det bare å la seg berøre av videoen som ligger på Facebook.