Nye Selbu sykehjem, som åpnet i november i fjor, har nå vært i drift et halvt års tid. Langli kan fortelle om en travel oppstart, men at de nå begynner å kjenne seg trygg i nytt bygg. - Pasientene falt til ro veldig fort, mens personalet har brukt tid på å bli kjent i nytt bygg og med digitale hjelpemidler.

Sykehjemmet er inndelt i flere små soner med blant annet eget kjøkken. Beboernes rom har delikate farger og er møblert med møbler som glir godt inn i helheten. I tillegg er det også store, romslige bad. En får nesten en følelse av å være på et hotellrom.

Langli poengterer at de er veldig glade for at alle har eget bad; det gir beboeren trygghet og ro gjennom døgnet. "Noe av det likaste er at de har fått eget bad , sier Maria; at de slipper å dele med noen. Det blir mer privat, samtidig som det blir enklere å orientere seg og finne tilbake til egen seng.Vi har velferdstekonologi i utstrakt bruk her. Med blant annet pasientvarslingssystemet der beboerne kan trykke på en klokke som de har på arma hvis de trenger hjelp. I tillegg er «Roomate» innstallert. I løpet av få sekunder varsler den hvis en beboer har falt, reiser seg ut av en seng eller stol, eller gir beskjed hvis noen er lenge å badet. Dette gir en økt forsvarlighet for både beboere og ansatte."

Foto: Inga Petrine Grøtte

Sansehagen og egen utescene

I hagen finner vi en ny scene som er omkranset av planter, blomster og en spennende grønnsak-/urtehage, der kjøkkenet kan høste egne «kortreiste» produkt til eget hushold.

Scenen er allerede mye brukt, sier en engasjert Maria. - Vi er kjempeheldige med at så mange artister ønsker å komme hit å spille for oss. Det har allerede vært stor aktivitet her noe vi er svært takknemlig for. I tillegg kan de som bor i Nestansvingen, Nestved og barnehagen komme og bruke hagen som de vil.

Treningsrom

Treningsrommet med splitter nytt treningsutstyr er først og fremst brukt av fysioterapeut Debbie til pasienter som er der på kortidsopphold etter skader og traumer, men det brukes også av faste beboere. - Vi har et godt samarbeid med fysioterapeut og ergoterapeut som har fokus på hverdagsmestring.

Foto: Inga Petrine Grøtte

Samarbeid med kulturskolen

Maria er så takknemlig for at kulturskolen tok kontakt og tilbød seg å ha faste ukentlig innslag i form av musikk-/sangstunder til høsten. Det er en flott måte å vekke folk ut av demens på; det å skape det gode øyeblikket.

Foto: Inga Petrine Grøtte

Aktivitetsrommet og tovertafel

På aktivitetsrommet finner vi blant annet det magiske bordet «tovertafel» der beboere kan bruke sine hender som tryllestav. For mennesker med demens bringer dette fram mye glede, latter og mestringsfølelse. - Også besøkende kan bruke dette sammen med beboerne, avslutter en sprudlende Maria.