Sommeren 1030 møttes en bondehær og en kongshær på Stiklestad nord i Trøndelag, og det ble en skjebnesvanger dag. Kong Olav Haraldsson mistet livet og bondehæren vant. Kongen ble erklært hellig året etter, og Norge ble kristent.

Dette store slaget har gitt både sagaskrivere og manusforfattere noe å henge fingrene i, og Siden 1954 har «Spelet om Heilag Olav» vært satt opp på Stiklestad. Da sier det seg selv at det har vært mange utskiftninger av både skuespillere, instruktører og frivillige.

Spelet kommer heldigvis tilbake i år, og denne gangen med en ny konge, Odin Waage, som er kjent fra NRK-serien "Rådebank", noe regissøren Peer Perez Øian ser veldig positivt på.

- Det er ofte nye konger her, og da må de fylle den rollen med sin personlighet og sin væremåte, og det gjør Odin. Han går veldig seriøst til verks med arbeidet og kommer til å lage en veldig fin og kompleks kongeskilkekse.

Regissøren mener Odin har det som trengs for å spille konge. F.V. Belinda Braza, Peer Perez Øian, Odin Waage, Hanne Skille Reitan og Tore Berntsen Granås. Foto: Sofie Sørum

Øian forteller at det også er med flere lokale skuespillere, blant annet Hanne Skille Reitan og Tore Granås fra Verdal.

Hanne Skille Reitan (t.v.) spiller Gudrun. Her sammen med Iren Reppen som er en av de nye skuespillerne. Foto: Sofie Sørum

En annen skuespiller som er med er André Søfteland, som spiller skalden Tormod Kolbrunarskald. Søfteland tror også at den nye kongen kommer til å gjøre det bra, til tross for sin unge alder.

- Jeg tror det blir kjempebra. Odin har denne kraften som trengs. Det blir spennende å se han i full vigør. Hvis du har en kraft som ikke nødvendigvis kommer med alderen, men som er der, så har ikke alderen så mye å si.

Den nye kongen sammen med André Søfteland. Foto: Sofie Sørum

Selv om Odin har spilt råneren "GT" i Rådebank i flere år, har hverken Øian eller Søfteland sett noe til råneren i han.

Regissøren Peer Perez Øian er med å regisserer spelet for andre gang og er meget glad for å være med.

- Det er en utrolig flott, men også krevende oppgave. Det er mange mennesker og høyt tempo, men et utrolig fint materiale å jobbe med, sier Øyan.

Regissøren Øian er glad for å være tilbake. F.v. Belinda Braza, Peer Perez Øian, Simon Revholt og André Søfteland. Foto: Sofie Sørum

Skuespilleren André Søfteland har også vært med en gang tidligere, og forteller at det å være med på spelet er spesielt.

- Det var helt fantastisk, jeg er jo tilbake, så det må jo ha vært en fin opplevelse. Jeg visste jo ikke helt hva jeg gikk til sist gang, men dette er liksom spelets mor.

André Søfteland spiller Tormod Kolbrunarskald. Her sammen med Nils-Ole Oftebro, som spiller Gamal-Jostein. Foto: Sofie Sørum

I Trøndelag har det den siste tiden vært noen utfordringer med mangel på frivillige, men Øian forteller at det ikke er tilfellet på Stiklestad.

- Folk her har frivilligheten i blodet. Vi føler oss bortskjemte, for lokalbefolkningen stiller opp og verner om det som betyr så mye for bygda, og synes det er viktig at spelet er på plass igjen etter to år. Det har vel aldri vært en sommer uten spel før 2020.

Hør intervjuene og en liten smakebit av et av skaldekvadene André Søfteland skal framføre som Tormod Kolbrunarskaldher her: