Det ble god stemning på Hjelseng gård da Stolt bryggeri slo seg sammen med Opera Trøndelag med konseptet operapub. Et konsept som for mange kanskje er en overraskende kombinasjon, men som uten tvil er et vinnende prosjekt. Det ble bekreftet gjennom reaksjonene til publikum, som lot tårene trille da de ble rørt, samtidig som latteren ringet av den slående humoren til aktørene i Opera Trøndelag. Resultatet ble en helt spesiell kveld, med god drikke og strålende underholdning fra profesjonelle med et utvilsomt talent. De fleste som tok ferden til Hjelseng gård ville nok ikke vært kvelden foruten. Lars Eggen forteller om hvordan det er å stå på en live scene med publikum i salen igjen:

- Det er jo egentlig nesten euforisk vil jeg si. Vi ble jo stengt ned ganske tidlig i Mars, med en ganske stor produksjon og vi har faktisk ikke møtt publikum siden da. Det er jo et halvår hvor mange av oss har gått i litt svevende tilstand. Så det er jo helt fantastisk å få komme opp på Hjelseng, til Mikael på Stolt og bare treffe folk. Og når jeg har fått med meg de her fantastiske utøverne så ble det ganske grei stemning, synes jeg, smiler Eggen.

- Vi var jo her første gang i fjor i desember, og det falt jo veldig i smak. Så når det var planer om å få til en sommer-sang på Hjelseng, så var vi ikke tunge å be. Nå satte jo været en stopper for utearrangementet, men det er jo noe med å være inne på bryggeriet, det er en grei akustikk der. Så når vi merker at publikum begynner å bli med oss og deres støynivå er høyere enn vårt, da blir vi litt gira for å si det rett ut, ler han.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Viser allsidigheten til opera-genren

Kvelden ble uten tvil en publikums-suksess. Det var sang, latter og en gjennomgående god stemning ved Hjelseng gård lørdagskveld. Noe av årsaken til at konseptet er så velfungerende ligger nok i måten Opera Trøndelag har forvaltet materialet på; kombinasjonen av sangvalg, humor og interaksjonen med publikum.

På kveldens repertoar befant det seg både klassiskere og, i mangel av et bedre ord, mer «kommersielle» låter – som «Anything you can do». Hvorfor det er så velfungerende er vanskelig for en utenforstående å forklare, men opera Trøndelag viser med dette at de i aller høyeste grad vet hva det gjør. En ting er sikkert, hva hemmeligheten for et godt sett er, har de svaret på. Så må man ikke glemme velsmakende øl fra Stolt bryggeri, med sitt utvalg av ulike typer, kan alle finne sin favoritt. Det setter prikken over i-en for en lokal kulturaften.

- Det er rutinerte folk, ikke sant. Mange av oss har jobbet mye før og vi har en del inne. Så er det jo dette med å sette sammen og finne sporet og jeg tror vi var inne på det i dag. Når man har med gode folk så går det meste av seg selv, forklarer Eggen.

Daglig leder for Stolt Bryggeri, Mikael Slettedal, er fornøyd med kvelden og setter pris på besøket fra Opera Trøndelag:

- Det er en stor ære. Når jeg ser at folk har det fantastisk fint i lokalet, så kan jeg ikke være noe annet enn takknemlig for at de tok turen hit. Jeg tror at vi med et slikt arrangement har konvertert veldig mange til å bli glad i opera på en annen måte enn de tror opera skal være, forteller Mikael Slettedal.

- Jeg tror det er noe som treffer, det er den her kombinasjonen av humor, utrolig flott sang og skuespill. Det er helt fantastisk. Jeg så mange som faktisk tørket en liten tåre og det var veldig fint å se. Det var til og med noen bak baren som ikke klarte å holde seg, ler Slettedal.

Blande det kulturelle med god øl-kultur

De forteller at de møttes tilfeldig, noe som ga grunnlaget for kveldens samarbeid. Helgens arrangement blir Opera Trøndelags andre på Stolt bryggeri, og de kan avsløre at det ikke blir deres siste.

- Jeg tror vi møttes tilfeldigvis, så var det det faktisk noen som hadde jobbet med konseptet operapub tidligere. Vi er veldig glad i å prøve og få til noe for lokalbefolkningen, få de til å komme til bryggeriet og ha det fint, uten å nødvendigvis sitte på en nattklubb. Det å få blandet noe kulturelt med det som finnes i god øl-kultur, det var det vi ville få til. Og det synes jeg vi fikk til i kveld, sier Slettedal.

- Mikael sa det så fint med tanke på opera og øl, skyter Eggen inn. Opera er så mye mer enn det mange relaterer til genren, det er veldig allsidig og et veldig tøybart medium, akkurat som øl. Det er ikke bare pils, det finnes i alle sorter og varianter. Sånn sett er vi ganske nær tror jeg, fortsetter han.

- Når det gjelder samarbeidet så møttes vi litt sånn tilfeldig og jeg falt jo med en gang for hele området, hele Hjelseng. Og han var ikke vond å be så da var vi i gang, legger Eggen til.

På spørsmål om det frister med gjentagelse, har Eggen allerede svaret:

- Vi har vel allerede sagt offentlig, blant våre publikummere, at vi kommer tilbake i desember. Da blir det en skikkelig juleopera-pub, avslutter han.

Så for alle som ikke fikk med seg sommersangen på Hjelseng i helgen, ligger det altså en mulighet igjen til jul. Det er noe helt spesielt å se den talentfulle gjengen fra Opera Trøndelag underholde publikum i Stolts rustikke og egenartede lokaler, hvor et bredt spekter av lokalt øl slår seg sammen med operagenren i felleskap.