For å begynne med begynnelsen, cognac, eller konjakk om du vil, er alvorlige saker.

Det er et druebrennevin, det må ifølge regelverket være produsert i regionen som ligger rundt byen Cognac i Frankrike, være destillert to ganger i kobberpanner med åpen flamme, og være lagret minst 2 år på eikefat.

Mulighet for unik smaksopplevelse

På lørdag er det årets høydepunkt for cognacfolket, klokka 12 starter selve messen, på Royal Garden i Trondheim, med på billetten følger muligheten for å smake på varer som ellers er utilgjengelig for de fleste.

- Her kan man få en smak, av cognac som koster opp mot ti tusen kroner flaska. Det forteller Mihaly Køteles fra Stjørdal.

Han er medlem av foreningen La Société de Cognac Trondheim. En klubb med 50 medlemmer, som har det franske druebrennevinet som felles lidenskap. Det er denne foreningen som sammen med vinklubben VinPuls som arrangerer messen.

Besøk langveisfra

Messen i Trondheim har fått mange godord etter starten i 2018. I fjor ble messen noe amputert på grunn av coronaepidemien, men likevel ble det rekordbesøk.

- I fjor mente flere av utstillerne, også kjente cognac-hus, at TCE 2021 var den største og beste cognac-messen som ble holdt i Europa det året, det sier gründer og VinPuls-leder Ulf Dalheim til klubbens eget nettsted.

- Trondheim Cognac Experience er blitt lagt merke til både av små og store cognac-hus i Frankrike, samt naturligvis av cognac-interesserte over det ganske land. Vi har til og med hatt cognac-elskere som har kommet helt fra Italia for å delta på messene våre sier Ulf Dalheim.

Egen cognac

Til årets messe har La Société de Cognac Trondheim fått laget sin egen cognac, foreningen er 20 år i år, og det må selvsagt markeres.

- Dette er en eksklusiv cognac, spesialblandet for oss, den er er lagret på fat i 30 år forteller Mihaly Køteles til Nea Radio.

Og hvordan det gikk da journalisten, sammen med daglig leder i Nea Radio fikk en eksklusiv prøvesmak kan du høre her.