, Bjørn Salvesen. Fotomontasje.

SV vil sikre sørsamenes rettigheter

Samene er Norges urfolk. Dagens regjering har kuttet bevilgninger til samiske formål dramatisk og FNs rasediskrimineringskomité har gitt Norge skarp kritikk. De mener Norge diskriminerer samene ved å systematisk holde samene utenfor satsingen innen utdanning, kultur og språk. Dette går spesielt utover barn, ifølge komiteen. Minoritetenes minoriteter, som sørsamene, rammes ekstra hardt. På UNESCOs liste over truede språk er sørsamisk klassifisert som alvorlig truet. Kuttet i bevilgningene til den sørsamiske skolen i Hattfjelldal viste regjeringas manglende forståelse for situasjonen.

SV mener Norge er forpliktet til en ekstraordinær innsats for sørsamene. Vi krever en egen stortingsmelding for sørsamisk språk, kultur og næring fordi dette er gjensidig avhengig av hverandre. Grunnlaget for tradisjonelt samisk levesett er stadig under press. For å forsøke å snu utviklinga og sikre framtidig utvikling på sørsamers premisser, trengs statlig innsats.

Norge var det første landet som i 1990 ratifiserte FNs ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rettigheter. Norge har forpliktet seg til aktivt å støtte arbeidet for å bevare og videreutvikle den samiske kulturen. Reindrifta er blant de viktigste samiske kulturbærerne. Miljøvennlig høsting av naturen gjennom reindrift krever store beiteområder. Disse områdene kan være i konflikt med storsamfunnets ønsker om utbygging av mineralindustri, veier, hyttefelt, vind- og vannkraft. Derfor er reindrifta avhengig av vern og støttespillere i storsamfunnet.

I prosessen rundt vindkraftanlegget på Fosen var det viktig for SV å skjerme beiteområder for reindrifta, derfor ble også prosjektet endret under klagebehandlingen av konsesjonen. Mens det har vært mulig å finne løsninger for reindrifta i form av nye beiteområder på Nord-Fosen, er det delte meninger om dette er mulig for Sør-Fosen. SV ønsker å hindre at avgjørende vinterbeite og kalveområde går tapt, og at vindkraftutbygging og industriprosjekt er i tråd med ILO-konvensjonen.

SVs landsstyre fremmet tidligere i september følgende krav: Regjeringa må legge fram en stortingsmelding for styrking av sørsamisk språk, kultur og næring, alle vindkraftutbygginger og industriprosjekt skal være i tråd med ILO-konvensjonen og Storheia på Sør-Fosen må skjermes for utbygging.

I Røros har vi et spesielt ansvar for sørsamene, og Røros SV gikk blant annet til valg på «å styrke sørsamisk språk, kultur, historie og håndverk" og at "hensynet til reindrifta må veie tungt i forvaltninga av utmarka i Røros".

Bjørn Salvesen

varaordfører, Røros (SV)

Christian Elgaaen

kommunestyrerepresentant og leder Røros SV