Sommerles er en nasjonal, digital lesekampanje for alle barn i 1. – 7. klasse i regi av bibliotekene, og målet er å få flest mulig barn til å lese mest mulig gjennom en lang sommerferie. Kampanjen varer fra 1. juni – 31. august hvert år.

Opplegget går ut på å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing. På nettsiden Sommerles.no samler barna poeng for hver side de leser, de kan svare på oppgaver, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer som de kan samle på.

Samle premier

Noen troféer er lette å oppnå, mens andre er vanskeligere. Underveis gjør de seg fortjent til små premier som hentes på biblioteket.

Deltagerne kan også følge en spesialskrevet fortelling skrevet av Mari Moen Holsve og svare på oppgaver knyttet til denne, der et nytt kapittel slipper hver uke av sommeren.

2021 utgaven av Sommerles har hatt 164 000 deltakere fra hele Norge. Disse har lest over 2,3 millioner bøker og det er delt ut over 200 000 premier.

Den suverent mest leste boka i sommer er Gutta i trehuset med 13 etasjer av Andy Griffiths, som har blitt lest 30 000 ganger.

Biblioteket er svært populært i Holtålen

En av kommunene som har deltatt på dette i mange år, og som hele tiden har hevdet seg helt i toppen, er elevene i Holtålen kommune.

I år har de lest over 325.000 sider fordelt på 3000 bøker. Det betyr at de lokale deltagerne i Ålen og Haltdalen har lest i gjennomsnitt 29 bøker hver i sommer. Dette holdt til andreplass i kampanjen.

Tirsdag kveld var det avslutning på årets sommerles, der alle deltakere i Holtålen var invitert. Arrangementet fikk også besøk av vinner av Pondusprisen og Kulturdepartementets tegneseriepris 2020 (Ti kniver i hjertet), tegneserieforfatter og illustratør Nora Dåsnes.

Grethe Fætten fra Holtålen Folkebibliotek sier boka står seg godt i konkurranse med nettbrett og youtube. Hun legger til at tirsdagens arrangement ble godt besøkt.