Premieren på filmen Hendelser i Holtålen "Bak avisoverskriftene" gikk i Hovet i Ålen lørdag. Rallaren var fullsatt og for at alle som ønsket det skulle få se filmen, så ble den også satt opp igjen søndag - med like godt besøk.

Det var en gripende film om noen av de mest tragiske hendelsen i Holtålen siden krigen.

Det mest tragiske var brannen i Grøtålia i Hessdalen 1974, der fire mennesker fra samme familie omkom.

Publikum fikk også innblikk i hvordan gårdbruker Hans Finnland opplevde flommen i 2011, da han våknet opp midt på natta på setra mens vannet flommet inn over fjøset der kyrne stod.

Også krigens grusomheter fikk man en påminnelse om i form av hjerteskjærende historier om brutale avhør og tortur i prestegården i Haltdalen.

PREMIEREN: Filmprodusent Marit Manfredsdotter fikk blomster av virksomhetsleder i Holtålen kommune, Olve Morken. Foto: Per Magne Moan

Hele ni hendelser i kommunen er viet plass i den time lange filmen som er produsert av Marit Manfredsdotter og Faktafilm AS.

– Filmen tar utgangspunkt i noen hendelser som har satt dype spor i bygda, både på godt og vondt, sa Marit Manfredsdotter til Nea Radio før premieren.

Hun antydet da at hun trodde publikum vil la seg berøre og føle på både glede, sorg, humor og alvor.

Alle disse følelsene ble tatt i bruk av de fleste i Rallaren. Flere gripende øyeblikk gjorde at mange måtte opp i øyekroken å tørke en tåre eller to.

HOVEDPERSONENE: Flere av de som medvirket i filmen, var til stede på premieren. Her ser vi noen av dem. Fra venstre: Marit Manfredsdotter, Anders Grøtådal, Anngerd Gildseth og John Moan. Foto: Per Magne Moan

Flere av hovedpersonene i filmen var til stede på premieren. Blant annet Anngerd Gildseth, som var en av de som overlevde brannen i Hessdalen.

Hun synes det har vært en fin prosess å være med på produksjonen.

Etter premieren, tok Anngerd, på oppfordring fra Nea Radio,med seg barnebarnet Anders Grøtådal, på en feiende pols.

POLSDANS: Anngerd og Anders. Foto: Per Magne Moan

Hør intervju her:

Anngerd Gildseth og Anders Grøtådal: