Selbyggene Even Haarstad og Tomas Nissestad Unsgård kan motta Drømmestipendet fra Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping om ikke lenge. 445 kandidater har blitt nominert av kulturskolene rundt om kring i landet - snart blir det klart hvilke 100 kulturtalenter som mottar stipendet. Vinnerne mottar alle 15 000 kroner samt diplom og mye verdifull heder og synliggjøring.

Stipendet skulle blitt utdelt i disse dager, men grunnet koronakrisen forventes det at offentliggjøringen drøyer til slutten av juni.

Keyboard-talent

Tomas Nissestad Unsgård er født i 2003 og går på Selbu Videregående Skole. Han spiller keyboard og har på stipendets nettside lagt ved tre lydfiler som skal overbevise juryen om at han har gjort seg fortjent til stipendet.

Ønsker å glede andre

-Jeg drømmer om å uttrykke meg selv som musiker og påvirke andre med musikken min. Det er så gøy å glede andre med musikk. Når jeg har spilleoppdrag har jeg lyst til å kunne spille et krevende og variert repertoar som gleder mottakerne, forteller selbyggen.

-Når jeg for eksempel spiller på eldresenteret er det så koselig å se alle de gamle som smiler eller feller en tåre. Jeg elsker å skape gode minner for meg selv og andre når jeg opptrer og det er godt å tenke over de vellykkede opptredenene i etterkant, sier Unsgård.

Vil videreutvikle seg

-Jeg har ikke et bestemt idol, men jeg liker blant andre Jon Lord, Richard Wright og Dee Palmer fra Jethro Tull. Jeg hører mye på musikk og er en stor fan av rock – spesielt hard rock og progressiv rock. Faren min har påvirket musikksmaken min mye, forteller Unsgård.

-Jeg skrev i søknaden min at jeg ville brukt stipendet til timer med en utøvende musiker, eller noen som kan litt musikk og er flink. Dessuten ønsker jeg meg en høyttaler jeg kan koble opp til keyboardet, så jeg kan ha et eget anlegg, sier Unsgård.

Sang-talent

Even Haarstad er født i 2004 og går på Selbu Ungdomsskole. Han går på vokal ved musikkskolen og er kanskje mest kjent for sine opptredener under årets versjon av Idol. Han har i likhet med Unsgård lagt ved tre lydfiler i søknaden som skal bidra til å overbevise juryen.

-Jeg gleder meg til å få vite hvordan resultatet blir. Det hadde jo vært supert å vinne, for det er ikke ofte man får en slik pris. Jeg tror nok vinnersjansen er der, men det er veldig mange nominerte som er superflinke til det de holder på med, sier Haarstad.

-Hvis jeg er heldig og vinner vil jeg trolig investere en god del av pengene på mer og bedre hjemmestudioutstyr. Kanskje vil jeg også spille inn noen hjemmelagde sanger, sier Haarstad.

Vil ta vare på den klassiske musikken

-Drømmen er å kunne fortsette med musikk både som soloartist og i gruppe. Jeg har lyst til å kunne produsere egne sanger og etter hvert gi ut sangene. Jeg vil gjerne ta vare på den klassiske musikken. Hvis jeg kunne bidratt til at flere unge begynte å lytte på klassisk musikk, hadde det vært helt fantastisk, sier Haarstad.

-Jeg tror den klassiske musikksjangeren begynner og ebbe litt ut hos de yngre. Nesten all musikk som blir skrevet og covret i dag er elektronisk musikk og pop. Jeg ønsker å gjøre den klassiske musikken mer populær og kanskje klare å gjøre den litt mer moderne, forteller Haarstad.