For mange er rørosmusikeren Olav Luksengård Mjelva mest kjent for sin enestående evne til å spille fele og folkemusikk. Men han spiller flere instrumenter og har flere ganger begitt seg inn i sfærer og sjangere som er temmelig langt unna rørospols og reinlender.

Mens koronapandemien har begrenset mulighetene for utøvende musikere i snart to år, har Mjelva laget mye musikk.

I slutten av februar kommer ei folkemusikkplate, men før den tid - ja den er allerede sluppet på stream og nedlast - debutlåten til hans nye prosjekt, Afargang.

Tung musikk

Heim, er tittelen på låta som er av det heller røffere slaget. Her er fuzzgitar, buldrende bass og doble basstrommepedaler minst like fremtredende instrumenter som fela. Og han spiller det meste av instrumenter selv.

- Dette er et prosjekt jeg har gått og tenkt på lenge, men de siste årene har jeg vært veldig mye på farten og da er det vanskelig å finne tid til alt en har lyst til å gjøre. Men så kom pandemien og da har jeg fått mye tid i studio til å sette i gang ting jeg har tenkt på, sier han.

Foreløpig er dette så godt som et soloprosjekt, men han planlegger å samle musikere å ta Afargang ut på veien.

– Planen er at det skal bli et band ganske snart, sier han.

Kommer LP

Prosjektet er inspirert fra da han samarbeidet med bandene Enslaved og Vardruna.

– Begge de bandene er fantastiske i seg selv, men jeg syntes samarbeidet med folkemusikk og litt mer vikingestil opp mot metall og prog, var en fantastisk fin blanding som jeg hadde lyst til å utforske litt mer selv.

Han har allerede materiale til en EP, men mest sannsynlig vil det komme en hel LP av Afargang. Navnet kommer fra Hallingdal og betyr rett og slett brutal død.

Hør intervju med Olav Luksengård Mjelva her, og se videoen av den nye låten lenger ned på siden.

Se videoen her: