– Interessen har jeg hatt siden tidlig i barndommen. Siden det dukket opp i Hessdalen først på 80-tallet. Jeg var ikke gamle karen da. Men jeg husker at det var mye snakk om det. Og mye avisskriverier, og så videre. Og det ble diskutert blant annet i familieselskaper – diskusjoner om UFO. Så det gjorde jo inntrykk på en liten kar.

Det forteller den ferske forfatteren av boka "UFO! Portalen Hessdalen". Boka åpner med en av hans egne opplevelser av lysfenomenet en februarkveld i 2019. Det har blitt mange av de turene til den lille fjellbygda i Holtålen.

– Det var på 90-tallet, da jeg begynte å lese det jeg kom over om temaet. Lånte bøker på biblioteket, og så videre. Da jeg fikk førerkort begynte jeg å ta turen selv – ta dagsturer, og sto oppe på Aspåskjølen og så litt, sier Ofstad.

– Spektakulære ting

Aspåskjølen er kjent som "UFO-platået" på folkemunne, og var lokasjon for den første målestasjonen på midten av 80-tallet. Ofstad forteller at han i arbeidet med boka har brukt mye tid på å snakke med de innbyggerne i Hessdalen. Boka er også dedisert til dem.

– Selve boka har jeg vel brukt litt over ett år på. Vi var jo så heldig at vi fikk låne ei hytte på åremål, slik at vi begynte å reise oppover i ferier og helger. Og vi fikk jo sett litt selv, og vi snakket med folk. Ble kjent med noen veteraner som hadde litt av hvert å fortelle. Og det er jo litt annet, de de forteller oppi Hessdalen enn det som kanskje kommer fram i media, sier forfatteren, og utdyper hva han mener med det:

– Det er spektakulære ting som foregår, som folk kanskje ikke er klar over. Så jeg syntes det fortjente ei bok, for både å presentere historikken helt siden 80-tallet, og at det er lite av det nå. og at det faktisk skjer veldig mye nå også. Det er veldig mange som tenker at det her var på 80-tallet og at det er lite av det nå. Men det er jo fortsatt observasjoner, og det er mye som skjer.

En rask titt inne på nettsiden hessdalen.org viser både øyenvitneskildringer, bilder og video av fenomenet gjentatte ganger også i 2020. Nettsiden er drevet av Project Hessdalen og er et forskningsprosjekt på fenomenet i regi Høgskolen i Østfold som ble startet i 1983.

Tror på intelligens

Ofstad er tydelig på at det er ren synsing ettersom fenomenet fortsatt den dag i dag er et eneste stort mysterium, men tillater seg likevel å spekulere litt på spørsmål om hva han selv tror fenomenet er for noe.

– Det er vanskelig å være bastant, men hvis en ser på rapportene helt siden 80-tallet og fram til nå, så tenker jeg at det er vanskelig å tenke seg at det ikke skal være noen form for intelligens bak det. At det skal være bare noe som oppstår i naturen. Det har jeg vanskelig for å tro. Jeg tror det er noe mer enn det, medgir han.

Og for de som ønsker å ta en tur til Hessdalen selv for å jakte på UFO?

– Det kan dukke opp overalt i dalen, det er erfaringa mi. Ofte er det slik at hvis jeg er én plass så dukker det opp en helt annen plass. Og er jeg der neste helg, så er det en annen plass. Så det er vanskelig å komme innpå det. Man må ha litt flaks, avslutter den ferske forfatteren.

Hør hele intervjuet med forfatter Nils M. Ofstad her: