Stiklestad Nasjonale Kultursenter

5. og 6. desember inviterer Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Scandic Stiklestad til førjulshelg. Smittevernbestemmelsene gjør at det tradisjonsrike arrangementet «Jul Igjen» dessverre utgår i år. I stedet inviterer vi til flere mindre arrangement som på ulikt vis tematiserer jul, og vi håper å lokke fram julestemningen hos de besøkende.

Det meste av programmet foregår lørdag 5.desember. Ute i Borggården blir det denne dagen anledning til å kjøpe mat og gode julesmaker fra lokale matprodusenter, der fakler og bålpanner gir god stemning.

Julekaféen i restaurant Skalden/konferansesalen er åpen, der kan publikum nyte julemat, kaffe og kaker samtidig som de får servert levende musikk fra scenen, av Verdal kulturskole, Juniorspellmannslaget, Sandra Anfinnes og Vilde Roksvåg.

Lørdag ettermiddag forteller 99 år unge Helga Woll om sine juleminner gjennom snart 100 år, i samtale med Hildur Norum. Publikum får også høre fra Alf Prøysen sine rørende julefortellinger, og trekkspiller Dag Ståle Larsen gir oss førjulsstemning i form av kjente juletoner.

På Molåntunet er tausa Ingeborganna travelt opptatt med juleforberedelser, men drengen Sivert er dessverre både treg og litt lat. Fjøsnissene forstår at de må hjelpe til, og det gjør de på sitt fjøsnissesprell-vis. Den lille familieforestillingen «Travel taus og fjøsnissesprell» spilles to ganger på lørdag. Medvirkende: Ida Kirkholt Myhre, Lars Børre Hallem, Mildri Ryan, Edvard Pettersen, trekkspiller Dag Ståle Larsen, fjøsnisser og julebukk-unger.

I gildehallen på Stiklastadir forteller dyktige formidlere/håndverkere om juleskikker fra vikingtid og middelalder. I inngangsbilletten inngår også smak av jol; mat og krydderøl. Vertskap er Per Steinar Brevik, Kai Johansen og Øystein Viem. Også dette arrangementet går av stabelen lørdag ettermiddag

Søndag er det familiejulebord med bugnende buffet. Og på fredag- og lørdag kveld kan de voksne kose seg ut i de små timer, med henholdsvis rakfiskkveld og julepub.

Ellers er det julestemning på folkemuseet i desember, med julepyntede stuer. Barna kan lete etter de små «Stiklestad-nissene», ved å titte inn vinduene i museumshusene. Tell hvor mange dere finner og fortell det til resepsjonisten. Da vanker det en liten premie.

Vanligvis arrangerer vi det store førjulsarrangementet Jul Igjen på denne tida. Pga smittevernbestemmelsene lar dette seg dessverre ikke gjøre i år, sier avdelingssjef på Stiklestad Ingegerd Eggen. Vi har derfor valgt å lage flere små arrangement med begrenset antall plasser spredt utover hele Stiklestadområdet. Her har vi god plass og vil gjøre vårt ytterste for å ivareta påbudte smitteverntiltak. Håper våre arrangement kan være et lysglimt i ei førjulstid preget av korona-pandemi.